Hus och hem

Lottas jul i egna röda huset på landet

NYHETER

"Det är lite Bullerbyn över huset"

Snön ligger som ett puffigt duntäcke över åkrarna utanför Mjölby.

Här, i ett rött hus med vita knutar, bor Lotta med maken Kalle och barnen Philip, 7, och Elin, 10.

Det är snart julafton, och hemma hos familjen är allt pyntat och fixat sedan länge. Välkommen in!

”Jag fullkomligt älskar julen, den betyder jättemycket för mig”, säger Lotta.

Snön knarrar under fötterna på vägen upp mot Lottas hus. Snön samlar sig som toppiga drivor på skorna och väl framme sparkar jag av mig snön mot husets gamla stentrappa.

Lotta välkomnar oss i dörren. Värmen slår emot mig, kinderna hettar och jag blir alldeles varm inombords när jag känner doften av nybakade lussebullar.

Jag tar av mig jacka och skor i hallen medan jag tittar på alla små detaljer som Lotta omsorgsfullt har fixat i varje vrå.

– Syns det att jag älskar julen? frågar Lotta med ett leende.

Vi går in och slår oss ned vid köksbordet som står strategiskt placerat framför den sprakande kaminen.

Jag börjar pynta tidigare och tidigare varje år. Jag lägger ganska mycket pengar på mitt pynt och då vill man gärna hinna njuta av det.

Lotta och Kalle letade hus i många år innan de hittade sin lilla pärla i en by strax utanför Mjölby, för exakt tio år sedan. Det röda huset på 199 kvadratmeter tillhörde Lottas gamla skolfröken.

Lotta är själv uppvuxen i närheten och har gått i traktens byskola.

– När vi kom till platsen där huset ligger så föll vi för lugnet, tystnaden och den lantliga charmen. Det var som att komma till Bullerbyn, vilket var en halv sanning, alla hus här omkring har namn som i Bullerbyn, och känslan vi fick när vi kom hit var ”här vill vi bli gamla”, säger hon och ögonen glittrar till i skenet av de tända ljusen.

– Vi ville ha nära till naturen och skogen och allt det fanns här. Huset hade stora rum och det var relativt högt i tak. Vi föll för det stora uterummet, valven, eldstäderna, bastun, kakelugnen, den gamla skolan på tomten och inte minst poolen i trädgården. Det fanns så mycket charm och stor potential att göra huset till vårt eget!

Och visst har de fixat på sitt hus genom åren. Mycket är ommålat, värmesystemet är bytt liksom tre­kammarbrunnen.

– Men allt har fått ta sin tid, berättar Lotta. Det har varit viktigt för oss att göra det i vår takt och inte bara känna en massa stress och måsten.

Det är från den stora trädgården på 9?000 kvadratmeter och naturen runt i kring som Lotta får sin inspiration kring jul.

– Julen betyder jättemycket för mig. Jag älskar att lyssna på musik, pynta och slå in paket. Jag finner en speciell ro i att göra egna blomster­arrangemang, jag älskar vita hyacinter, mossa, zink, kottar, snören och blockljus i massor. Mina fina zinkhus och danska Mailegkaniner är några av favoriterna bland allt julpynt. Och självklart blir det ingen jul utan gran!

Lotta älskar även att baka. Det märks. Hon bjuder oss på ljumma saffranskringlor, ett säkert kort när julen är i antågande.

– Jag bakar jämt, nästan allt vårt vardagsbröd. Men till jul är det lussekatter som gäller. Det brukar bli cirka fyra omgångar tillsammans med barnen, och så gör vi mycket julgodis. Mest blir det kola i olika varianter, men även marsipan och lite nytt som jag hittar i tidningar från år till år.

Jag blickar ut genom fönstret. Sällan har jag sett ett vinterlandskap ligga i en så perfekt, vit skrud. Jag tänker tillbaka på mina lyckliga barndomsjular med just marsipankonfekten, barrande granar och den alltid lika överförfriskade jultomten. Jag ler åt minnet och frågar Lotta om deras traditioner.

Lotta och Kalle har många traditioner kring jul – och de börjar tidigt! Det ska bakas och förberedas med julklappar, gran och gärna en och annan jul- och adventskonsert.

– Jag står min mamma mycket nära. Varje år har vi som tradition att gå på julkonsert i kyrkan tillsammans med min dotter Elin. Det är både vackert och rogivande i stressiga jultider.

–Vi går alltid ut i skogen och lägger önskelista till tomten och på något underligt sätt brukar tomten ha med sig listan när han kommer på julafton. Kvällen före julafton äter familjen julmat och badar bastu. Tänder mängder med ljus och lyssnar på stämningsfull julmusik. Peter Jöback tillhör favoriterna, liksom Carola. När barnen har lagt sig på kvällen lägger vi julklappar i strumpan och dricker glögg.

På självaste julafton smyger Lotta och Kalle upp tidigt för att tända alla ljus. Kalle eldar i kakelugnen på övervåningen och i braskaminen i köket.

– Vi äter mysig grötfrukost med barnen och så väntar vi på vår egen tomte som har kommit varje år sedan barnen föddes. På förmiddagen delas julklapparna ut, för att vi som familj ska få egna traditioner. När vi har gjort det åker vi till släktingar. Vartannat år till min familj och vartannat år till min mans familj. På kvällen åker vi hem hit igen och bara myser och tittar på barnens alla nya, fina saker.

Lotta och Kalle har lyckats skapa sig en fantastisk liten idyll ute på slätten, och att Lotta njuter lite extra kring jul går inte att ta miste på.

– Det bästa som finns är att få ha sin älskade familj nära sig och se att barnen är lyckliga och förväntansfulla. Ett barns lycka i ögonen gör såklart även mamma och pappa lyckliga, berättar hon och jag anar en glimt av allvarsamhet i de blå ögonen.

Jag fullkomligt älskar julen, den betyder jättemycket för mig. Julen är en tid för mys och en tid att få varva ner med sina kära. Min mamma är lika tokig, så vi trissar upp varandra men på ett bra sätt.

Himlen är grå och det snöar ymnigt, det är dags att lämna lugnet i Lottas ombonade och pyntade julhem.

Varm och inspirerad sätter jag mig i bilen mot Stockholm.

Åh vad jag längtar till julafton!

Text: Helena Aro

Foto: Mia Carlsson

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på barnkläder – 70% rabatt på märkeskläder

Kids Brand Store

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Hus och hem

ÄMNEN I ARTIKELN

Hus och hem

Trädgård