”Jag behöver absolut inte avgå”

Arbetsförmedlingens generaldirektör om jobbcoachningsfiaskot

Arbetsförmedlingens generaldirektör, Angeles Bermudez-Svankvist.
Arbetsförmedlingens generaldirektör, Angeles Bermudez-Svankvist.

Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist tycker det är beklagligt att oseriösa jobbcoacher kontrakterats.

Men hon ser inga skäl att avgå.

– Absolut inte, säger hon.

Regeringen avsatte tre miljarder kronor för att avvärja jobbkrisen. Arbetsförmedlingen kontrakterade sedan 952 privata jobbcoachbolag med ett syfte – att göra de arbetslösa bättre på att söka jobb.

Men trots att terapi, medicinska behandlingar, utbildningar och rehabilitering är förbjudet som arbetsmetod visade Aftonbladets granskning att 98 av de anlitade bolagen använder sig av den alternativa terapimetoden NLP, neurolingvistisk programmering. En metod som experterna kallar för ovetenskapligt trams.

Hypnos och beröring

När Aftonbladets reportrar besökte några utvalda jobbcoacher erbjöds de både hypnos och beröringsterapi som hjälpmedel i sitt jobbsökande.

Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist har hittills vägrat att uttala sig om Aftonbladets avslöjande. Men under tisdagen gav hon tidningen en kvart att ställa frågor på.

Hur är det möjligt att en myndighet som hanterar miljontals av skattebetalarnas pengar, utan kontroll kan kontraktera allt från kriminella, till folk som använder hypnos och beröringsterapi som verktyg?

– Man kan inte granska baklänges. Först efter att de börjat jobba kan man utvärdera hur de sköter sina jobb. När vi började granska deras arbete visade det sig att vissa inte skött sina avtal, och det är tråkigt.

– Och vi kan inte kolla individer i företag som jobbar med jobbcoachning. Vi har inte rätt till det, det vore integritetskränkande.

Vilket ansvar har du för det här?

– Jag har det yttersta ansvaret för det som sker i myndigheten.

Kan du sitta kvar?

– Absolut. Det här har inget med mitt generaldirektörsjobb att göra. Det här handlar om hur vi ska ta hand om de oseriösa coacherna som inte följt sitt ansvar.

Kommer de arbetslösa som fått en oseriös jobbcoach att ersättas?

– Valet av jobbcoach görs av den arbetssökande ihop med en arbetsförmedlare. Om man märker att det inte var vad man förväntade sig ger vi all ny service man behöver.

En längre intervju kommer i onsdagens tidning

Publisert: