Polisen åkte dit – i egen kamera

Av: Anders Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:

”Det var inte jag som körde”

Sten Byström har kallats det svenska fartkamerasystemets fader.

Men när den förre kommissarien själv åkte fast för fortkörning, och hans bil fastnade i en fartkamera, lades åtalet ner.

– Det var inte jag som körde, men jag vill inte säga vem det var, säger Sten Byström.

KÖRDE FÖR FORT? Sten Byström införde systemet med fartkameror i Sverige. När han själv åkte dit för fortkörning lades åtalet ner.
Foto: Lasse Allard
KÖRDE FÖR FORT? Sten Byström införde systemet med fartkameror i Sverige. När han själv åkte dit för fortkörning lades åtalet ner.

Rikspolisstyrelsen ville först hemligstämpla handlingarna om den mångårige medarbetaren Sten Byström och hans misstänkta fortkörning.

Sedan Aftonbladet överklagat har kammarrätten nu lämnat ut vissa delar. Där framgår att den misstänkta fortkörningen skedde vid Drottningholm i Stockholm.

På den aktuella sträckan är det 50. Sten Byströms bil fotograferades i 57 kilometer i timmen. Bötesbeloppet skulle bli 2 000 kronor. Men Sten Byström nekade till att det var han som körde.

– Det är som jag säger, jag körde inte bilen, och det uppgav jag vid förhöret, säger han. Och vad som hände sedan har jag ingen aning om.

Nära anhörig

Men du vill inte säga vem det var som körde?

– Nej, det behöver jag ju inte uppge eftersom det var en nära anhörig. Då är man ju skyddad av de regler som finns i rättegångsbalken.

Men vid några tillfällen körde du ändå?

– Jag kommer inte ihåg om jag körde vid något tillfälle. Det kan jag inte svara på.

– Är det här intressant eftersom jag har hållit på med det här tidigare?

Ja, du är ju mer eller mindre fader till det här systemet med fartkameror.

– Ja. Och jag har ju också placerat ut samtliga fartkameror. Och så klantig är jag faktiskt inte, att jag sitter och kör för fort där.

– Att jag kanske kör för fort ibland, det ... det kan ju hända envar. Men icke vid de här kamerorna.

”Inte fullt så dum”

– Jag har ju placerat ut alla de här kamerorna innan jag gick i pension så jag vet var alla sitter. Att då sitta och åka för fort där, nej, fullt så dum är man inte.

Publicerad: