Samtliga omkomna är identifierade

NYHETER

Flera skadade har lämnat sjukhuset

På lördagskvällen hade alla de nio omkomna i bussolyckan identifierats och alla anhöriga har underrättats.

De skadade kommer att kunna lämna sjukhusen under dagen och morgondagen.

Polisens tekniker arbetar med en teknisk undersökning av den havererade bussen, parallellt med den utredning som Statens haverikommission gör. En förundersökning är inledd, men på lördagsförmiddagen fanns inga misstankar mot någon person.

Enligt Ulf Palm vid polisen i Västmanland försvårades arbetet med att identifiera omkomna av att deras anhöriga skadats svårt och inte kunde hjälpa till.

– Andra anhöriga är på väg till Västerås för att hjälpa till med identifieringsarbetet, säger Palm till TT vid 13-tiden.

Delar av arbetet med identifieringen gjordes med hjälp av uppgifter om människors kläder och smycken.

Sex personer på vårdas på intensiven

Samtliga 14 skadade från bussolyckan som vårdas på Universitetssjukhuset i Örebro är utom livsfara, uppger Mats Björeman som är ansvarig läkare.

Sex personer vårdas på intensivvårdsavdelning.

– Några har frakturer på armar, revben, nacke och nyckelben. Det är också klämskador, och lungskador under de skadade revbenen, säger Björeman till TT.

Ingen vårdas i respirator. De skallskador som några ådragit sig är inte allvarliga utan mer av typen hjärnskakning, enligt Björeman.

Flera av de åtta som ligger på akuten skulle fysiskt sett kunna åka hem under dagen, men det kan finnas humanitära skäl att behålla dem, berättar Mats Björeman.

– De har inga nycklar, de har inga kläder. Framför allt är de chockade fortfarande. Det är ju inte helt klart fortfarande vilka av deras arbetskamrater som har dött i olyckan.

Kontakt och mänsklig värme viktigt

Det psykosociala omhändertagandet är en stor del av arbetet för personalen i Örebro. Björeman understryker behovet av kontakt och mänsklig värme.

– Att vara nära, att låta dem prata, att sitta där. Det är att vara medmänniska egentligen, bara.

Mälarsjukhuset i Eskilstuna fick till slut bara ta emot en patient från olyckan, trots beredskap för fler, enligt landstinget i Södermanlands län. Den skadade uppges också vara utom fara.

Alla utom en av de elva skadade som vårdats på Centrallasarettet i Västerås kommer innan lördagen är över att ha lämnat sjukhuset, uppger landstinget.

De flesta skickas till sjukhus närmare hemorten för fortsatt vård. Två har skrivits ut och fått åka hem.

En kvinna i 30-årsåldern ska föras till Akademiska sjukhuset i Uppsala för att opereras. Hennes tillstånd uppges inte vara livshotande.

Här finns krisgrupper:

Therese Holmberg, TT