Poliserna tagna ur tjänst efter dödsskjutningen

NYHETER

Polisen i förhör: Han var hotfull - vi hade inget val

Den kvinnliga polisen attackerade 33-åringen med pepparspray - sedan sköts han ner med tre skott av hennes kollega.

Efter långa förhör i går kväll är de tagna ur tjänst och misstänks för tjänstefel.

-Vi hade inget val, han var mycket hotfull, säger de i förhör.

Nu avslöjas nya detaljer om skottlossningen där en 33-årig man från Skövde sköts till döds av en polispatrull vid en vårdcentral i Falkenberg.

Enligt nya vittnesuppgifter till polisen kom den 33-årige mannen inrusande på en vårdavdelning och ville låna en telefon.

-Jag är förföljd, ska han ha sagt.

Långa förhör

Personalen bad honom då att lämna vårdcentralen eftersom han verkade drogpåverkad och hade krossat en ruta. Polisen larmades och strax efteråt sköts han till döds av polispatrullen som kom till platsen.

Åklagare Bengt Landahl vid Riksenheten för polismål leder nu en utredning om misstänkt tjänstefel. Han satt igår i långa förhör med de två polismännen, en man och en kvinna i 30-årsåldern.

De säger i förhören att de tvingades skjuta mannen sedan han uppträtt mycket hotfullt och dragit kniv. Den kvinnliga polisen uppger att hon först sprutade pepparspray i ansiktet på mannen, utan resultat. När mannen fortsatte att göra utfall drog den manlige polisen sitt tjänstevapen och avlossade tre skott.

Hur många som träffade är ännu oklart och kommer enligt polisen att bli klargjort först efter obduktionen.

Direkt efter skottlossningen anlände polisens yttre befäl till platsen och identifierade mannen som en 45-årig man från Falkenberg, känd av polisen. Senare slog polisen fast att det är en 33-årig man från Skövde.

Chockade

-Polis-patrullen har inte påverkats av uppgiften om att mannen är känd av polisen, den informationen fick de först efter skottlossningen, säger presstalesmannen Christer Harplinger.

De två polismännen satt igår också i samtal med sin högste chef, länspolismästaren Mats Åhlund, och uppges vara chockade.

Tidigare artiklar:

13 dödsskjutna av polis på tio år

Tretton personer har skjutits till döds av svensk polis sedan 1995. I ett fall dömdes polisen till fängelse. Övriga har friats eller aldrig åtalats med hänvisning till nödvärn.

Claes Petersson