Attack mot palestinska solbadare

NYHETER

Sju personer dödades i Israeliska räder

Gaza

Den informella vapenvilan i Mellanöstern hänger på en skör tråd, sedan 14 palestinier dödats i israeliska räder under ett dygn.

Hamas väpnade gren hotade med att ”vid rätt tillfälle” hämnas attacken mot en strand i Gaza, där sju människor dödades, varav tre barn som lekte i sanden.

Stranden var full med folk på årets hittills varmaste dag. Sju av solbadarna, varav tre barn, dödades och tiotals skadades. Alla dödsoffren uppgavs tillhöra samma familj.

Israel hade uppenbara svårigheter att förklara vad som hänt. Militära källor sade att det inte var marinens eldgivning som dödat familjen, utan någon form av granater avfyrade på land.

– Händelsen kommer att utredas. Vårt mål var inte att döda kvinnor och barn, sade en källa.

Det meddelades att överbefälhavaren Dan Halutz beordrat ett stopp på Gazaanfallen tills läget klarnat.

Planerar attacker

Efter fredagens räder mot Gazaremsan meddelade Hamas väpnade gren att den planerar att återuppta attackerna mot israeliska mål.

”De israeliska massakrerna utgör ett första slag, och det betyder att jordbävningarna kommer att återupptas i de sionistiska städerna och att ockupanthjordarna inte har annat val än att göra i ordning sina likkistor eller packa sina resväskor”, sade den väpnade falangen i ett uttalande.

Hamasledaren, tillika den palestinske premiärministern, Ismail Haniya kallade beskjutningen av stranden ”en krigsförbrytelse” och uppmanade Jordanien och Egypten att ingripa mot Israel. Palestiniernas president Mahmud Abbas talade om ”en blodig massaker” och även Rysslands regering fördömde räderna mot Gaza som ”oacceptabla” och ”ett oproportionerligt användande av våld”.

”Brigaderna kommer vid rätt tillfälle och på rätt plats att med all kraft besvara de kriminella israeliska attackerna”, sades det i uttalandet från Hamas väpnade gren, Izz al-Din al-Qassam-brigaderna.

Säkerhetschefen dödades

Räderna mot Gaza, som inleddes i torsdags kväll med att bland andra säkerhetschefen Jamal Abu Samhadana dödades i ett flyganfall mot Khan Yunis, stärkte Hamas hatiska linje gentemot Israel. Hamas pressade premiärminister Ismail Haniya vädjade tidigare på fredagen i ett brev till Abbas att inte genomföra den folkomröstning i vilken palestinierna får svara på om de ska ha en stat begränsad till Gazaremsan och Västbanken.

Ett ja skulle innebära att Israel erkänns – visserligen utan att landet nämns, men förslaget är ändå för magstarkt för det hårdföra regeringspartiet Hamas.

Den palestinske presidenten uppgavs på fredagen ändå ha undertecknat dekretet om en folkomröstning den 31 juli. Abbas fattade beslutet i veckan, sedan förhandlingar med Hamas om attityden gentemot Israel brutit samman. Abbas är mån om att få bort västvärldens bojkott av den palestinska ledningen, som är ett resultat just av islamistiska Hamas vägran att erkänna Israels rätt att finnas till.

TT-AFP