Barnsligt av s-ledningen

NYHETER

Hur barnsliga får vuxna människor bli?

Att visa karikatyrer av moderatledaren Fredrik Reinfeldt på socialdemokratiska möten är infantilt.

Varken mer eller mindre.

Ericssons anställda visar inte nidbilder av Nokias ledning på sina interna träffar. Vi på Aftonbladet använder oss inte av karikatyrer av Expressens chefredaktör vid våra möten.

Men vid flera tillfällen sedan i somras har anställda på det socialdemokratiska partihögkvarteret använt sig av Fredrik Reinfeldt vid interna sammanträden, exempelvis på kursgården Bommersvik.

Avsikten var givetvis att höja temperaturen och den interna mobiliseringen. Inget är så effektivt som en gemensam fiende. Även när han ser ut som en varulv eller är på väg att ge en fastbunden kvinna, moder Svea, elchocker.

Rimmar illa

Det är oklart hur ofta teckningarna visats upp på partiträffarna. Ansvariga på s-högkvarteret nöjer sig med att konstatera att de använts vid flera tillfällen och av flera olika personer.

Det rimmar illa med de uttalanden som gjordes i samband med "mejlgate", valstrategen Mats Lindströms påhittade mejl om moderatledaren Fredrik Reinfeldt.

Då sade både statsminister Göran Persson och partisekreterare Marita Ulvskog att de tyckte otroligt illa om Lindströms tilltag. De hade båda varit utsatta för kampanjer och visste hur det kändes. Kampen mellan partierna skulle vara hård. Men schyst.

Men uppenbarligen är det ganska många på partiets högkvarter på Sveavägen i Stockholm som inte delar Perssons och Ulvskogs uppfattning. De gillar att svärta ner moderatledaren - inte bara hans politik.

Beställdes av SSU

Teckningarna beställdes ursprungligen av SSU. Med tecknaren Kjell Nilsson-Mäki gjorde ungdomsförbundet upp om att de fick använda teckningarna precis som de ville. Bland annat som insändare till dagstidningar.

Miljöpartiets partisekreterare Håkan Wåhlstedt tog i går initiativ till ett möte nästa vecka. Där vill han att partisekreterarna i de sju riksdagspartierna diskuterar sig fram till en gemensam hållning mot politisk smutskastning.

Möten och riktlinjer är säkert bra. Men i grunden handlar det om att vuxna människor med ambitioner att leda landet beter sig anständigt. Svårare än så är det inte.

Lena Mellin