Jörg Sommerlath stod sin lillasyster extra nära

NYHETER

Jörg Sommerlath talade inte om rädsla.

- I min familj klagar man inte, sa han för ett år sedan, efter att ha opererats för cancer i matstrupen.

I går avled han.

Jörg Sommerlaths familj är stor, han fick två döttrar, har tre syskon och otaliga kusiner, men han stod sin syster Silvia särskilt nära. Som det kan bli mellan syskon som är närmast varandra i ålder, och de yngsta i en familj som upplevt både flykt och flera uppbrott.

Familjen Sommerlath - adliga Alice och affärsmannen Walther - hade gift sig unga i Rio de Janeiro. Men tyskar blev i 1930-talets Brasilien alltmer impopulära, och paret tog sina två söner Ralf och Walther junior till Berlin.

Föddes under kriget

Där föddes Jörg 1941, mitt under brinnande krig. På julafton två år senare fick han en lillasyster, Silvia.

Då hade pappa Walther fått sin verkstadsfabrik bombad av de allierade, och familjen hade evakuerats till Heidelberg.

1945 gick de utblottade ombord på fartyget Santarem som hämtade hem brasilianska medborgare som blivit kvar i Europa under kriget.

Med hjälp av mamma Alices släktingar kunde familjen börja om i ett rosa kolonialhus i Sao Paulo. Barnen fick en apa att leka med.

Sommarloven tillbringade de på en farm i delstaten Parana, där de vackra jabuticaberaträden med svarta bär på stammen står tätt. Jörg och Silvia brukade hoppa i kaffebönorna i ladan och leka med de många kusinerna.

Strikt uppväxt

Det tyska stålföretag Walther arbetat för var nedlagt, koncernchefen satt i fängelse för krigsförbrytelser. I stället fick han arbete på svenska Uddeholms filial.

Uppväxten hos familjen Sommerlath var strikt - särskilt för Silvia, som inte fick leka med pojkar och inte visa sig i bikini eller gå på fest utan någon av brödernas sällskap.

Familjesammanhållningen var helig för mamma Alice, som höll kontakten med inte mindre än elva syskon i Brasilien.

1957 flyttade familjen tillbaka till Tyskland, sedan fadern fått ett chefsuppdrag inom Uddeholmskoncernen.

Anställd på ambassad

När mamma Alice blev gammal och senildement var det Jörg och Silvia som ordnade med hennes flytt till Sverige. Jörg fotograferade hemmet, och Silvia lät bygga upp identiska rum på Drottningholm, och Alice Sommerlath levde sina sista år i den trygga tron att hon var kvar i Heidelberg.

Jörg utbildade sig till ingenjör och hade sedan 1980 anställning på brasilianska ambassadens handelsavdelning i Berlin.

Som den svenska drottningens favoritbror blev även Jörg en offentlig person i Tyskland, men månade om sitt privatliv.

Han gifte sig ganska sent i livet, vid 43 - prinsessorna Victoria och Madeleine var brudnäbbar. När han och hustrun Simone fick sitt första barn blev Silvia gudmor.

Banden förblev starka.

När drottning Silvia reste till Brasilien följde alltid Jörg med - där tyckte de sig ha upplevt sina tio lyckligaste barndomsår. "Det är jag som är hovdamen", sa han för två år sedan till en reporter.

Jörg talade tyska med sin syster i telefon och om praktiska beslut - men alltid portugisiska när de satt ner och talade som syskon.

Han satt även i styrelsen för Silvias World Childhood Foundation, som huvudsakligen stödjer projekt för barn som utnyttjats sexuellt.

"Man klagar inte"

Jörg Sommerlath var rökare och senhösten 2004 på en restaurang i Berlin kunde han plötsligt inte få ner sin fiskrätt. Så upptäcktes cancer i matstrupen. Efter cellgiftsbehandling opererades han.

- Jag är inte rädd, sa han i en intervju för den tyska tidningen Welt, jag har ärvt min positiva läggning från min mor - brasilianare är glada och alltid optimistiska.

- I min familj klagar man inte.

Men under december försämrades hans tillstånd.

I går avled han.

Jörg Sommerlath blev 64 år.

Kerstin Weigl