Nedtonad Persson i en debatt befriad från riktiga nyheter

NYHETER

Utmanaren Fredrik Reinfeldt (m) tog hem valårets första tv-sända partiledardebatt enligt Aftonbladet/Sifo.

En nedtonad Göran Persson (s) klarade sig inte riktigt lika bra.

Sju månader före valet är det ingen idé att ha någon uppfattning om vilka som kommer att vinna, det röda laget eller det blå. De sista veckorna avgör.

Men just nu leder den borgerliga alliansen över de tre samarbetspartierna på vänsterhalvan. Det återspeglas i Aftonbladet/Sifo om partiledarnas insatser under TV4:s direktsända debatt i går kväll. Den borgerliga kvartetten får genomgående bättre betyg än trion i det röda laget.

Guldet till Reinfeldt

Utmanaren Fredrik Reinfeldt (m) fick kvällens högsta betyg. Titelinnehavaren Göran Persson (s) delar silvermedaljen med Lars Leijonborg (fp). Bronset gick till Maud Olofsson (c).

Göran Persson brukar dominera partiledardebatter. Eller som kd-ledaren Göran Hägglund uttryckte sig när han under de sista minuterna ombads säga något snällt om statsministern: Persson är en av Sveriges absolut bästa debattörer.

Men i går var Göran Persson ganska nedtonad. Förmodligen försökte han framstå som en landsfader. Normalt vore det rätt taktik, men nu undrade man snarare vart statsministerns normalt så goda debattaptit hade tagit vägen.

Hamrade in budskap

Eftersom alla partiledare hade valt samma strategi blev debatten ganska nyhetsfattig. De försökte hamra in de budskap de gillar bäst.

Följaktligen körde Maud Olofsson på med "världens högsta skatt men inte världens bästa välfärd". Medan Lars Ohly återkom till att hans parti vill anställa ytterligare 200000 personer i den offentliga sektorn. Persson påstod att Reinfeldt vill sänka skatterna på de fattigas bekostnad. Medan Reinfeldt anklagade Persson för att sortera ut människor.

De borgerliga brukar kritiseras för att inte hålla sams. Men i går var det det röda laget som inte var riktigt samspelt. Exempelvis pläderade Peter Eriksson (mp) för friskolor. Medan Göran Persson tyckte utvecklingen var oroande. Bolagsskatten var de heller inte ense om i laget.

Skämt och skratt hör verkligen inte till vanligheterna i de här sammanhangen. Men stämningen var påfallande uppsluppen. Så kommer det inte att vara i september, då är det blodigt allvar.

Sifo telefonintervjuade sent i går kväll ett riksrepresentativt urval på 1000 personer över 18 år. 245 hade sett hela eller delar av debatten och svarade på frågorna.

Lena Mellin