Läckte – till folkpartiet

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Källor till Aftonbladet: Expressen-reportern spred rykten om Lars Danielssons "romans"

1 av 3 | Foto: URBAN ANDERSSON
Expressens politiske reporter Niklas Svensson erkände i går att han loggat in sig på socialdemokraternas interna nätverk. Han är nu avstängd från sitt jobb. Enligt källor inom folkpartiet ska Niklas Svensson också ligga bakom bloggandet om statssekreterare Lars Danielssons påstådda romans med medarbetaren Helen Eduards. Ryktet fick ordentlig fart när Svensson skrev i Expressen om bloggarnas uppgifter.

Expressens reporter Niklas Svensson erkänner dataintrånget hos socialdemokraterna.

Nu uppger källor att han också spridde uppgifter till folkpartiet om Lars Danielssons påstådda kärleksaffärer.

Niklas Svensson, 33, har haft täta kontakter med den sparkade folkpartisten Per Jodenius, 24.

Historien om hur folkpartister gjorde dataintrång i det socialdemokratiska nätverket fick Svensson av Jodenius i vintras. I polisförhör har Jodenius berättat hur han lämnade inloggningsuppgifterna till Svensson.

Men denne skrev inte en rad om saken i Expressen. Han behöll i stället inloggningsuppgifterna och använde dem för att själv göra dataintrång.

Erkände för cheferna

Aftonbladet kunde i går avslöja att en av Expressens datorer användes vid ett av intrången på socialdemokraternas nätverk. Det skedde mellan klockan 18.55 och 18.58 den den 6 augusti i år - samma dag som Göran Persson hade valupptakt i Björkvik.

Tidigt i går förmiddag erkände Niklas Svensson för cheferna på Expressen. Han har nu avstängts från arbete tills vidare.

Nu uppger källor i folkpartiet att Niklas Svensson också ligger bakom att det började bloggas om Lars Danielssons påstådda romans med Helen Eduards.

Enligt källorna lämnade Niklas Svensson uppgifter om Lars Danielssons påstådda kärleksaffärer till Per Jodenius. Jodenius bad sedan folkpartister att skriva om ryktena på sina bloggar.

Då tog ryktet fart

Kort efteråt gick två folkpartister ut i bloggar och skrev om den påstådda romansen - ryktet började då spridas på allvar.

Riktig fart fick ryktet när Niklas Svensson skrev om Danielssonryktet på bloggarna i Expressen,

En av bloggarna var Johanna Nylander, mycket nära vän och Luf-kamrat med Nicklas Lagerlöf, som försett Per Jodenius med inloggningsuppgifterna.

"Jag har blivit tipsad"

-Jag hade Per Jodenius som källa faktiskt. Jag visste att han och Niklas Svensson kände varandra och hade jättebra kontakt, säger Johanna Nylander.

Du undrade aldrig varför han bad dig skriva om otrohetsryktena på din blogg?

- Jag har blivit tipsad fler gånger om olika saker att skriva om av Per, säger Johanna Nylander

Aftonbladet har inte kunnat nå Niklas Svensson för en kommentar. Per Jodenius hälsar via ombud att han inte vill lämna några kommentarer.

Mer om skandalen

Richard Aschberg, Anders Johansson, Zendry Svärdkrona

Publicerad: