Terrorlarm i Norge efter pulverbrev

NYHETER

Militär befarar mjältbrandsattack mot Nato-bas

Ett brev med pulver har orsakat terrorskräck i Norge.

Brevet var adresserat till en norsk Nato-bas och en kvinna har fått vård efter att hon kommit i kontakt med det mystiska pulvret.

Polisen ska nu analysera innehållet i brevet. Farhågan är att det ska visa sig vara mjältbrandssporer.

Uppgifterna bekräftas av Erling Kristiansen, talesman för norska militären.

– Händelsen har rapporterats till polisen, som ska analysera pulvret. Resultatet väntas inom ett par dagar, säger han till norska tidningen Verdens Gang.

Adresserat till amerikaner

I övrigt vill han inte kommentera brevet. Men norska tidningen Verdens Gang skriver att flera misstänkta brev tagits emot i Norge den senaste tiden. Inget av dem har hittills innehållit mjältbrandssporer. Men efter gårdagens brev slog miltären larm.

Kuvertet ska ha varit skickat från USA och adresserat till amerikanska medarbetare på Nato-basen i Stavanger. Basen används av Nato och det norska försvaret.

Kuvertet ska ha öppnats av en kvinnlig civilanställd - som genast slog larm och sen kastade sig i duschen och bytte kläder. Därefter behandlades hon och andra som kommit i kontakt med brevet med antibiotika - i förebyggande syfte.

Pulverattacker dödade fem

Flera mjältbrandsattacker genomfördes på liknande sätt efter terrorattackerna mot USA den 11 september 2001.

Mjältbrandssporer skickades bland annat till amerikanska nyhetsredaktioner, banker och politiker. Attackerna ledde till att 18 personer insjuknade och fem av dem dog.

Vita huset meddelade senare att sporerna sannolikt härstammade från amerikanska arméns centrala laboratorium vid Fort Detrick, Maryland, men ingen misstänkt greps.

Samtidigt spreds pulverbrev också i de flesta västländer. De allra flesta innehöll ett ofarligt vitt pulver och avsikten var troligen att skrämmas.

Karin Henriksson