– Alla borde få välja land själva

NYHETER

Johan, 20, vill att Sverige ska öppna gränserna

Vill du ha demokrati eller diktatur? Monarki eller republik? Kyla eller värme? Kanske något annat?

I vilket fall som helst borde alla människor oavsett bakgrund och ursprung kunna välja och vraka över vilket land de vill bo i. Det borde vara en rättighet och inte ett privilegium under förutsättning att man inte ligger andra till last.

"Social turism" och lönedumpning var termer, tillika hörnstenar, i den retorik som kramarna av övergångsregler spydde ut i media inför EU:s östutvidgning 2004.

Regeringen köpte synen att balter skulle skeppas hit i packade båtar med ett enda syfte: att gå på svenska bidrag. Hur blev det då?

Ja, den färskaste statistiken från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) visar att oron för att nya EU-medborgare skulle strömma hit och utnyttja svenska förmåner var tagen ur luften.

608 människor från EU och EES-länderna ansökte om att få rätt till svensk a-kassa under sista kvartalet. 43 procent av ansökningarna kom från Norge – en procent från något av de nya EU-länderna.

Argumenten om att integration kostar miljarder är snedvridna. För är det något som kostar så är det att hålla asylsökande i limbo.

I ärlighetens namn måste det vara billigare för oss att låta människor komma ut, göra rätt för sig och producera. Alla har något att erbjuda sina medmänniskor. Detta i stället för att hålla de instängda i flyktingförläggningar som slavar under ett dåligt och byråkratiskt system.

Människor som kommer till Sverige gör det inte för att få socialbidrag eller för att gå i studiecirklar.

Utan det görs i huvudsak för att få slippa förtryck, förföljelse och för att man inte trivdes i sitt hemland. När de kommer hit vill de helst av allt ha ett arbete för att kunna skaffa sig ett bra och tryggt liv.

Att få uppehållstillstånd skulle inte behöva kosta ett öre. Vårt land skulle göra en lysande affär ifall vi förvandlar de som i dag står och stampar i skattefinansierat flyktingförvar till fria, skapande människor och skattebetalare.

Vad tycker du?

Johan Arvidsson , Lunarsmeknamn: arvidovic