Norsk satanist skryter om mord – på nätet

NYHETER

Berättar nya detaljer om brottet han är dömd för

1994 dömdes den norske satanisten till fängelse i 21 år.

Han kämpar för att bli frigiven - samtidigt som han på nätet skryter om mordet han dömdes för.

”Jag såg ingen grund till att låta honom leva”, skriver han om mordoffret.

Från sin cell på fängelset i Trondheim har den morddömde satanisten kunnat berätta om sitt brott i detalj - på nätet. Med hjälp av en god vän i Moskva lade han förra sommaren ut texter där han skriver om hur han stack ner sin rival, rapporterar norska Aftenposten.

”Självförsvar”

Satanisten, ofta kallad ”Greven”, dömdes 1994 till 21 års fängelse för mord och flera kyrkbränder. Mordet han dömdes för begicks 1993, och offret var ”Grevens” rival ”Euronymous”.

På internet skriver”Greven” om hur det gick till när han sökte upp sin rival i dennes hem. Berättelsen är långt mer detaljerad än vad den var under rättegången för elva år sedan.

Han hävdar att hans rival hade planer på att döda honom, och att han därför handlade i självförsvar. På nätet beskriver ”Greven” hur Euronymous försökte fly. Det blev en vild jakt nerför trapporna i fastigheten, och ”Greven” högg sitt offer upprepade gånger i ryggen.

”Han hade visat sin intention att mörda mig, och även om han där och då inte längre var ett direkt hot, kände jag inte att det var fel att mörda honom”, skriver ”Greven” bland annat.

Svårt hindra

På fängelset har ”Greven” inte tillgång till internet. Men Torill Holsvik Høyem, biträdande direktör vid Kriminalomsorgen region nord, säger till Aftenposten att det är svårt att hindra intagna från att publicera texter om de får hjälp utifrån.

”Greven” planerar att stämma staten eftersom han inte får ansöka om villkorlig frigivning.

Mia Carron