Pusskalas i Köln

Foto: Oavgjort kändes som seger Här ger Ida Carnerstedt, 23, från Göteborg, Chris Dolling, 25, från Bristol en puss på kinden.
NYHETER

KÖLN

Puss för oavgjort England!

Delad glädje är dubbel glädje - och nu är vi båda i åttondelsfinal.

I natt vibrerade Köln av svenskarnas och engelsmännens firande.

När Henke Larsson kvitterade i slutminuterna exploderade festplatsen nedanför domkyrkan i Köln i vilda glädjescener.

- Det var en helt fantastisk match, säger Ida Carnerstedt, 23, från Järfälla, och pussar engelsmannen Chris Dolling, 25, på kinden.

Fest vid kyrkan

Den månghundraåriga, mäktiga domkyrkan mitt i Köln, är en av Europas mest besökta sevärdheter. Den klarade sig mirakulöst under andra världskriget och stod ensam kvar i helt sönderbombade kvarter.

Men i natt var det nära att svenskarnas glädjetjut fick den att rasa. Om firandet i Berlin efter Paraguaymatchen var fantastiskt, med betydligt fler svenskar på plats, så var firandet i natt i Köln magiskt, mäktigt.

Dansade krigsdans

Framför storbildskärmen nedanför domkyrkan dansade ett hundratal svenska supportrar krigsdans efter Henke Larssons mål. De var i klar minoritet jämfört med de engelska supportrarna, men stämningen var fredlig och vänlig.

- Det var en bra match, säger Karen Wheel, 37, från England och ger Olof Ohlson, 19, från Göteborg en puss.

Den absolut yngsta svenska supportern vi träffade i Köln i natt var lilla Alma från Göteborg, bara tio månader gammal. Hon följde matchen med mamma Teresia Kjörlin, 22, och pappa Peter Andersson, 24.

- Det ska böjas i tid, säger han och skrattar. Det här är den enda matchen vi ser på plats under VM och det var tur att det gick så bra.

En del engelsmän knorrade lite.

- Ni hade tur. Vi skulle ha vunnit, säger Christian Thompson från Leicester.

-Inte alls. Det är ni som ska vara glada för oavgjort, kontrar Jens Josefsson.

Per-Ola Ohlsson