Såpa konkurrerar ut nyheter på SVT

NYHETER

30 miljoner kronor mindre till samhällsprogram

En ny såpa konkurrerar ut nyheter på Sveriges Television.

Enligt tidningen Resumé skär SVT bort drygt 30 miljoner kronor från Nyheter och Samhälle – för att få råd med bland annat en ny såpasatsning.

– Jag har informerat om vad som gäller på vår enhet, säger Jan Axelsson, chef för Nyheter och Samhälle, till aftonbladet.se.

Dokument utifrån, Studio24 och Faktum läggs ned från och med nästa år. Enligt Resumé görs den största besparingen när debattprogrammet Studio24 försvinner – 10,5 miljoner på ett bräde.

Jan Axelsson bekräftar nedläggningen av de tre programmen, men vill i övrigt inte kommentera några siffror, eller varför nyheterna får stryka på foten.

Regionala debattprogram

Besluten har fattats av programledningen med genrechef Johan Lindén i spetsen. Aftonbladet.se har sökt honom för en kommentar men utan resultat.

Tidningen Resumé skriver att besparingen görs för att få pengar till nya regionala debattprogram och till en dyr såpasatsning som ska göras av SVT i Göteborg. Enligt Aktuellt handlar det om en fortsättning på dramaserien Svensson Svensson.

I höst kommer beslut att fattas om eventuellt fler besparingar på Nyheter och Samhälle. Då är det A-ekonomi och 24 Direkt som är i riskzonen.

Johanna Melén