Mejlet räddade flickans liv

Publicerad:
Uppdaterad:

Chattare larmade tidning i Sverige

En flicka i en svensk stad tänkte ta sitt eget liv.

I en chatt på internet berättade hon att hon tagit en överdos.

Då slog en amerikan larm – via ett mejl till en engelskspråkig tidning i Sverige.

Och flickans liv kunde räddas.

- Det är en helt otrolig kedja som ligger bakom ingripandet. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger presstalesmannen i det polisdistrikt som flickan bor i till tidningen The Local.

Överdos av smärstillande tabletter

Händelsen inträffade en kväll för några veckor sedan. Paul Rapacioli var precis på väg hem från den engelskspråkiga nättidningen The Locals kontor i Stockholm när ett mejl dök upp på hans datorskärm.

”Please read and take seriously”, stod det i ämnesraden.

Rapacioli avfärdade först mejlet som skräppost – men när han la märke till ordet ”Sweden” i mejlet bestämde han sig för att läsa det.

Avsändaren var en man i USA.

Han hade nyss chattat med en flicka i Sverige - som berättat för honom att hon var på väg att ta sitt liv. Hon skrev att hon hade tagit en överdos smärtstillande tabletter.

”Otroligt lyckosamt”

Amerikanen ville slå larm men visste inte vem han skulle vända sig till i Sverige. Därför skickade han ett mejl till tidningen The Local och hoppades på det bästa.

När Paul Rapacioli läst mejlet, som även innehöll flickans namn och adress, ringde han genast SOS Alarm.

Den polisstyrka som ryckte ut hittade kvinnan i hennes lägenhet. Hon var i dåligt skick – men vid liv – och fördes i ilfart till sjukhus med ambulans.

På intensivvården lyckades man rädda flickans liv.

– Det är otroligt lyckosamt att det gick att rädda den här flickan, säger SOS Alarms presstalesman Anders Klarström till aftonbladet.se.

– Det är naturligtvis mycket ovanligt att det går till på det här sättet. Jag känner bara till ett liknande fall sedan tidigare, då en person i Indien sms:ade till en medarbetare hos oss.

Sara Ångström

Publicerad: