Ett ögonblick Johan Sandelin

NYHETER

Chefskonditor, som gjort en skulptur i choklad av skyskrapan Turning Torso

1 av 2 | Foto: Konditorn Johan Sandelins chokladtorso väger 28 kilo - och tog 40 arbetstimmar att göra.

Beskriv skulpturen.

-Den är huggen ur ett block på 45 kilo ren mjölkchoklad, en fransk sort som heter Val-rhona. Det som är kvar väger 28 kilo.

Ska ätas

Ska den ätas?

-Jag hoppas det. Men i första hand är det ett blickfång, som ett pepparkakshus, på julbordet på Wallmans salonger i Malmö som öppnar i början av november.

Hur kom du på idén?

-Vi som jobbar med julbordet på Wallmans satt och spånade på VM i matlagning i Lyon i Frankrike. Vi behövde göra något på Öresundsregionen. De andra utmanade mig och sa att det där klarar du aldrig. Det gör jag visst, sa jag - och jag vann. Nu blir det middag i kväll.

"Jätteskönt"

Hur lång tid tog det att göra den?

-Det tog ungefär 40 arbetstimmar plus planering. Den blev klar i onsdags och jag har jobbat med den i ungefär en månad efter jobbet och på helgerna.

Hur känns det nu när den är klar?

-Det känns jätteskönt. Det här är en sådan sak man gör en gång i livet och så hoppas man att man aldrig mer får någon mer beställning.

Karin Johansson