”Nästan alla klubbar betalar svarta löner”

NYHETER

Aftonbladets Robert Laul: Ringholm måste ha vetat

Det verkar osannolikt att Bosse Ringholm inte skulle ha känt till att Enskede IK betalade ut svarta löner.

Det säger Robert Laul, sportreporter på Aftonbladet, som själv spelat i Enskede.

Foto: Robert Laul.

- De flesta mindre och mellanstora klubbar betalar i dag ut svarta löner till tränare och spelare. Det är nödvändigt för att de ska kunna driva sin verksamhet i nuvarande omfattning, säger Robert Laul till aftonbladet.se

De senaste åren har fotbollen i Sverige blivit alltmer avancerad. De allsvenska lagen köper in allt dyrare spelare och för klubbarna i de lägre divisionerna blir det nödvändigt att följa efter.

- När jag spelade i ett division två-lag för åtta år sedan tränade vi kanske 2-3 gånger i veckan. I dag tränar ett division två-lag sex gånger i veckan. Det är svårt att klara utan pengar under bordet, säger Robert Laul.

Måste ha vetat

Enligt nya uppgifter från Sveriges Radios Ekoredaktion har en tränare i Enskede IK erbjudits en lön på 50 000 kronor om året, men enligt avtalet skulle bara 18 000 av hela lönen redovisas. 32 000 kronor skulle alltså betalas ut svart. Avtalet skrevs medan dåvarande finansminister Bosse Ringholm var klubbens ordförande.

För en klubb i Enskede IK:s storlek är en årslön på 50 000 kronor mycket pengar, säger Robert Laul.

- Det måste röra sig om en A-lagstränare och att klubbens ordförande inte skulle känna till avtal som skrivs med en A-lagstränare verkar otroligt.

Korten på bordet

Robert Laul menar att Bosse Ringholm, som i dag är idrottsminister, borde lägga korten på bordet.

- Det är irriterande att han svär sig fri från det här när det är så vanligt. Jag tycker han ska tala klarspråk och komma med förslag hur man ska komma till rätta med problemet. Om inte så sitter han på fel ministerpost.

Alla vet att det förekommit

I klubbar med lag i allsvenskan eller superettan förekommer inga svarta pengar. Det säger Hans Carell, sportchef i allsvenska Helsingborg.

- För att driva en elitklubb måste man ha en ekonomi som fungerar.

Tommy Strandman är ordförande i Kalmar FF med lag i allsvenskan. Han menar att även mindre klubbar måste klara sin ekonomi. Men han säger samtidigt att det i alla fall tidigare har förekommit svarta löner i de mindre klubbarna.

- Det vet alla, det visar ju i alla fall det här aktuella fallet med Enskede IK.

Läs mer

Johanna Melén