Fågelvirus kan ha smittat mellan människor

Publicerad:
Uppdaterad:

Far och son har insjuknat i Indonesien

Bangkok

Tre indoneser har insjuknat i fågelinfluensa. Oro finns för att två av dem kan ha smittat varandra.

Samtidigt har ett nytt dödsfall i fågelvirus rapporterats i Thailand.

Nu växer oron för att fågelinfluensan kan ha smittat mellan människor.
Foto: Reuters
Nu växer oron för att fågelinfluensan kan ha smittat mellan människor.

Den oro som spritts kring fågelviruset H5N1 gäller just risken att viruset ska förändras så att det kan smitta mellan människor. I så fall riskerar sjukdomen att bli mycket mer spridd och svårbotad.

En indonesisk far och son har ådragit sig fågelinfluensa på ett sätt som föranleder landets hälsominister att varna för smitta från människa till människa, sade indonesiska läkare på torsdagen.

De två och ett spädbarn togs in på sjukhus i onsdags. Babyn är inte släkt med de två andra.

Hälsominister Siti Fadilah Supari sade att fadern och sonen var det tredje fallet av människor med nära relation som smittats sedan det första utbrottet av influensan i juni.

- Det är ännu ett väldigt litet antal gruppfall, men blir de vanligare kan man börja misstänka spridning från människa till människa, sade han.

I Thailand avled en bonde efter att ha haft kontakt med sjuka fjäderfä, meddelade premiärminister Thaksin Shinawatra. Därmed har 13 människor dött av viruset i Thailand.

Den 48-årige Bang-on Penpad hade dödat och ätit sjuka fåglar. Hans son har tagits in på sjukhus i Bangkok där man ska ta reda på om också han har influensan.

Sedan 2003 har viruset H5N1 dödat över 60 människor i Asien.

Förra veckan upptäcktes viruset hos fåglar i Rumänien och Turkiet. Samtidigt rapporterades nya utbrott i Ryssland och Kina. Misstänkta fall i Grekland utreds också.

Forskare och hälsovårdsexperter befarar att H5N1 kan fånga upp gener från mänskligt influensavirus. Det skulle förvärra epidemin drastiskt.

I förra veckan upptäcktes viruset hos sparvar utanför Bangkok. Thailand har infört regler som innebär att fjäderfä ska stanna inomhus så att de inte kan smittas av vildfåglar som bär viruset.

TT-AFP

Publicerad: