Hård strid om EU:s Turkietförhandlingar

NYHETER

Luxemburg

EU riskerar en ny politisk kris om man inte lyckas hålla löftena att omgående blåsa igång Turkiets samtal om medlemskap. 24 medlemsländer försökte på söndagskvällen övertyga det 25:e, Österrike, att också säga ja. Men läget var kärvt.

Efter ett kort möte vid 23.30-tiden skiljdes ministrarna åt på nytt för att EU-ordföranden Storbritannien skulle få en ny möjlighet att övertyga Österrike att ge upp sitt motstånd. En ny samling med ministrarna planerades till efter midnatt.

Enligt utrikesminister Laila Freivalds håller Österrike fortfarande fast vid kravet på ändrade skrivningar i EU:s förhandlingsmandat. Men nu på färre punkter.

– Österrike vill ha ändringar vad gäller EU:s absorbtionskapacitet, förmågan att ta in nya medlemmar, sade Freivalds på en pressträff i pausen mellan middagen och det formella mötet för EU:s utrikesministrar i Luxemburg.

– Men Österrike har accepterat att den juridiska grunden för förhandlingar är att de inleds med sikte på medlemskap, sade Freivalds.

Inga substansändringar

Hon tillade att 24 länder är överens om att inte göra några ändringar av substans i texten.

– Men man kan tänka sig att vi uttrycker oss på det viset att det är EU:s ansvar att ha förmågan att ta emot Turkiet när Turkiet ska bli medlem, sade Freivalds och underströk att det är en självklarhet.

Österrike var eniga med de övriga länderna vid EU-toppmötet i december förra året, när EU-ledarna gav grönt ljus för att inleda förhandlingar med Turkiet den 3 oktober. De villkor som då sattes upp anser kommissionen och EU-länderna är uppfyllda, men Österrike har försökt ändra skrivningarna om vad förhandlingarna ska leda till.

Den österrikiska regeringen är pressad av en hemmaopinion där 80 procent är emot ett turkiskt inträde i EU.

Nederlaget för regeringspartierna i ett regionalval på söndagen kan göra Wiens position hårdare, men Österrike tycktes ändå ha släppt på kravet att stryka att målet för Turkiets förhandlingar är medlemskap.

Försöken att få med Österrike är en balansgång eftersom Turkiet kan känna sig illa behandlat om formuleringar ändras.

Kan mjukna

Något som kan få Österrike att mjukna är om det verkar sannolikt att Kroatien kan få börja förhandla om medlemskap redan under måndagen eller inom en snar framtid. Österrike har drivit på hårt för att låta Kroatien få börja förhandla. Å andra sidan har en rad länder, inte minst Sverige, sagt att det är uteslutet gå Österrike till mötes om Kroatien för att få ja till Turkiet.

Kroatien skulle ha börjat förhandla i mars, men förhandlingarna sköts upp eftersom EU-länderna ansåg att Kroatien inte samarbetade tillräckligt med den internationella krigsförbrytartribunalen i Haag. Under mötet i Luxemburg får EU-länderna ta del av chefsåklagaren Carla del Pontes senaste rapport om Kroatien.

Lars Larsson/TT