”Alla misstankar måste anmälas”

NYHETER

Läs hela chattet med psykoterapeuten Börje Svensson

Sexuella övergrepp sätter alltid svåra spår i en människa.

- Men allra skadligast är att inte berätta. Man måste berätta för någon vuxen, och alla misstankar måste anmälas, säger Rädda Barnens psykoterapeut Börje Svenson som chattade med Aftonbladets i dag.

Börje Svensson säger: Hej alla! Nu finns jag på plats för att svara på era frågor.

baba säger: Är det straffbart att INTE anmäla om man misstänker att ett barn far illa?

Börje Svensson säger: Det är inte straffbart att inte anmäla om man är en privatperson. Men arbetar man med barn är det straffbart att inte anmäla. Alla privatpersoner BÖR anmäla.

sara säger: hej vad kan man göra om man tror att ens kompis pappa taffsar på henne?

Börje Svensson säger: Man måste FÖRSÖKA prata med kompisen och säga vad man tror, och fråga om det stämmer. Och om det stämmer måste man prata med en vuxen. Barn och unga får inte vara ensamma om att veta sådant här.

säger: Hej Börje. Hur tycker du vi ska få bukt med problemet att många offer till pedofiler själva utvecklar "störningen"? Finns det något förebyggande arbete?

Börje Svensson säger: Det är nog mer en myt än en sanning att många pedofiler själva utsatts för överregpp som barn. Och om personer som själva utsatts som barn blir pedofiler - är det ofta i kombination med andra svårigheter. De flesta pedofiloffer är kvinnor - men väldigt få kvinnor blir sexualbrottslingar. De flesta män som begår övergrepp mot barn har inte själva utsatts, men det är en riskfaktor.

*Liten* säger: Går det att polisanmäla ett brott efter drygt 10år?

Börje Svensson säger: Man bör polisanmäla ett brott även efter tio år. Sen beror det på preskriptionstiden om brottet kan leda till åtal eller inte, det får polis och åklagare titta på.

Merdad säger: Börje, anser inte du att dödsstraff skall vara aktuellt när det gäller sexuella brott mot barn ??

   Börje Svensson säger: Jag anser inte att dödsstraff ska vara aktuellt under några omständigheter. Jag är helt enkelt emot dödsstraff.

Mattias säger: Sexuella övergrepp måste självklart sätta sina spår. Men kan sådanan övergrepp någonsin läsa? Hur kommer man fungera som människa efter en sådan fruktansvärd händelse?

Börje Svensson säger: Sexuella övergrepp sätter alltid svåra spår i en människa, men om man får hjälp att bearbeta sina svåra upplevelser så kan det till och med innebära att man blir en människa som förstår sig på andras människors problem bättre. Genom att man vet hur det känns att ha utsatts - om man bearbetat det kan man öka sin medkänsla med andra. Det som är mest skadligt är att behålla övergreppet som en hemlighet i sitt inre - då får man aldrig berätta och bearbeta - och då blir spåren tyngre.

frida_19 säger: vad gör jag när min familj inte tror mig? jag har blivit utsatt för övergrepp när jag var liten av min styvfarfar. Min pappa tror mig inte och umgås med honom fortfarande.

Börje Svensson säger: Det är smärtsamt om människor som står en nära inte tror på det man säger. Tyvärr så händer det ibland, dock måste ditt eget liv gå vidare och därför får du försöka vända dig till någon annan som tror dig så att du kan få bearbeta det som hänt. Jag förstår att det här är en stor sorg för dig.

Esther säger: Varför är det alltid pappor man hör om? Är det något fel på män? Man börjar ju tro det, det verkar vara så vanligt att de ger sig på sina döttrar.

Börje Svensson säger: Det är vanligare att pappor ger sig på sina döttrar än att mammor gör det. Dock är inte världen så ond som den kan framstå i media. Men - det verkar som att män i större utsträckning kan sexualisera brister de har i sin personlighet - det verkar ligga nämare till hands för dem att sexuellt agera ut olika typer av känslor som inte har med sex att göra. Dock är de flesta män schyssta.

säger: Vad tänker du om Du hör en 8 årig tjej som vill leka sexbarn eller snuskbarn med sina tjejkompisar, hon menar då att de ska hångla, eller att leka mamma,pappa,barn och att hon skall vara pappan och pussa på dem. Talar även om att hon har knullat med en jämnårig samt ett syskon. Jag som förälder till denna flickans kompis undrar om allt är som det ska.

Börje Svensson säger: Jag tänker att det här är ett barn som har sexuella beteendeproblem och sådana problem kan uppstå på olika vägar. Det finns så mycket porr och sex även i barnets värld nu. De kan ta efter från media eller äldre barn eller vuxna som gjort något med dem.

Sir N säger: Varför är inte straffen hårdare i Sverige? Straffet för barnsex ska både avskräcka och skydda offren, men det funkar inte i Sverige. Jag bor själv i ett asiatiskt land. Här ger en "vanlig" våldtäkt minst 20 år, incest ger betydligt mer.

Börje Svensson säger: Nu har straffen blivit strängare även i Sverige jämfört med tidigare. Jag tycker dock att de straffskalor som finns kunde tillämpas strängare. Jag tycker också att straffen ska kombineras med vård så att de dömda inte kommer ut från fängelserna och gör om samma saker.

Eva säger: Hej! Hur ställer man bra frågor till ett barn som kanske har varit utsatt för övergrepp? Så att man får reda på om något har hänt. Man får ju inte ställa ledande frågor till dem.

Börje Svensson säger: Jag tror att man ska visa att man är nyfiken på vad barnet har varit om. Man ska inte visa sig upprörd eller chockad. Barn är väldigt lyhörda för hur man reagerar. Sen håller jag med om att man inte ska ställa alltför ledande frågor, de kan leda fel.

pippi säger: Om man anmäler, och det visar sig att föräldrarna inte gjort ngt fel. Då är de brännmärkta för evigt på ex dagis/skolan?

Börje Svensson säger: Det behöver de inte vara, har de inte gjort något var ju misstanken felaktig. Men det är klart att det är väldigt jobbigt att anmälas för något man inte gjort. Det kan vara väldigt svårt att avgöra hur man ska göra, men misstankar ska alltid anmälas så att det kan utredas. Det är jätteviktigt.

säger: På radio på tv och biografer och tidiningar allt för ofta pratar man om sex. man vågar inte sätta på tv så kommer i alla fall en film eller.. om sex. skulle man inte förbjuda på vissa tider sända sex film eller frågor ???

Börje Svensson säger: Jag håller med om att det är väldigt mycket sex i media och jag skulle önska att man kunde skydda barnen lite mer från det här utbudet, men eftersom det är svårt får man istället vara extra lyhörd på hur de reagerar om de ser sexscener eller annat man inte vill att de ska se. Mindre barn som inte är läskunniga tycker jag att man ska avleda från att se för mycket tv. Problemet är att det barn inte förstår kan de inte integrera. Får de mycket input av sex kan de börja agera ut det istället för att ta in och förstå det.

Moderator säger: Nu tar vi sista frågan:

Lina säger: Jag blir så nedslagen av att läsa om alla barn som far illa. Den 13-åriga flickan, och så Bobby. Vart kan man vända sig om man vill hjälpa?

Börje Svensson säger: Det finns stödorganisationer som ger stöd åt utsatta, dit kan man vända sig för att hjälpa. Och Framförallt kan man försöka vara en så bra människa man kan själv - genom att inte bidra till att kränka andra.

Moderator säger: Stort tack till Börje och alla läsare som ville vara med och chatta!

Börje Svensson säger: Tack för intresset! Det här är ett väldigt viktigt område att arbeta med. Barn ska inte behöva utsättas för övergrepp och våld.

Läs mer: