Svensk greps - planerade terrorattack

NYHETER

Han förberedde självmordsbomb

MALMÖ

Den 18-årige svensken planerade terroraktioner tillsammans med fem danskar.

Han skulle själv bli självmordsbombare - men svensken greps i Sarajevo innan attackerna genomfördes.

- Han hade varit i här i tre veckor när han greps för tio dagar sedan, säger ambassadrådet Monica Jagerman som besökt 18-åringen i häktet i Sarajevo.

Det var sannolikt den danska underrättelsetjänsten som först kom terroristgruppen på spåren. En turkisk 18-åring, som vuxit upp i Köpenhamn, kunde kopplas till terrorverksamhet. Han hade nära kontakt med den svenske 18-åringen från Kungälv och därför kopplades även svenska Säpo in.

När de båda männen i slutet av september reste till Bosnien kontaktades säkerhetspolisen där. Spaning inleddes mot tre lägenheter som männen disponerade i Sarajevo. Den 19 oktober slog polisen till och de båda männen greps.

- De bokstavligen satt på en krutdurk, säger polismästare Jørn Bro i danska Glostrup. Jag är helt övertygad om att de höll på att planera en terroraktion.

30 kg sprängämnen

Enligt polisen i Sarajevo hittades 30 kilo sprängämnen och stora mängder vapen och ammunition i lägenheterna. Där fanns också västar som används av självmordsbombare för att fästa sprängämnen intill kroppen.

Polisen hittade videoband där de båda männen ber om förlåtelse för vad de tänkt göra.

- Det handlar om självmordsattacker som skulle genomföras i Europa, säger Jørn Bro.

Båda männen är nu häktade, misstänkta för planerad terrorverksamhet och olaga vapeninnehav. Ambassadrådet Monica Jagerman har besökt svensken.

- Han är lugn och har accepterat att han häktats för att polisen hittat vapen i lägenheten, säger hon.

- På häktet är rent och fint. Han får bra mat och kan vistas på rastgården en timme varje dag. Vår uppgift är att se till att han har det bra och får en advokat.

Enligt Monica Jagerman var det den danska underrättelsetjänsten som gav avgörande informationer till polisen i Sarajevo.

Fyra danskar greps

Hos de båda häktade gjorde polisen också beslag som visade att de stått i regelbunden kontakt med fyra ungdomar i Danmark. Samtliga fyra greps i förrgår av dansk polis, misstänkta för terrorbrott.

- Vi har starka bevis för att det handlar om täta kontakter med de tidigare gripna, säger Jørn Bro.

De fyra nu häktade är mellan 16 och 20 år. De kommer ursprungligen från Balkan och Mellanöstern.

Från Säpo är informationen sparsam.

- Vi vill inte kommentera fallet, säger informationsdirektör Anders Thornberg.

Pelle Tagesson