Ny DNA-bank kan fälla okända våldtäktsmän

NYHETER

DNA-spår från sexbrott sparas i nytt register

Offren har alla övermannats och våldtagits på öppen gata.

Inte sällan har kvinnorna drogats - och spåren efter gärningsmännen är få.

Nu hoppas polisen att en ny DNA-bank ska fälla de okända förövarna.

Första steget i kedjan som ska binda de okända våldtäktsmännen tas vid nya akutmottagningen för våldtagna kvinnor på Södersjukhuset i Stockholm.

Där tas proverna som skickas till Statens kriminaltekniska laboratorium.

Registret växer

- SKL får proverna och vi får en DNA-profil på en misstänkt gärningsman, säger Kjell Lindgren, informationsansvarig vid Citypolisen i Stockholm.

Mottagningen är bara några veckor gammal men det nya DNA-registret med okända våldtäktsmän växer.

För polisen handlar det om att lägga pussel. Proverna sparas även om utredningen i ett enskilt fall läggs ner i brist på bevis.

Skulle en DNA-profil som redan registrerats dyka upp igen kan polisen direkt binda en misstänkt vid fler sexbrott.

- Vi hoppas kunna bygga upp en bank med misstänkta gärningsmän. Och med hjälp av banken kan vi också hitta serievåldtäktsmän, säger Kjell Lindgren.

DNA-banken kan bli direkt avgörande polisen saknar andra spår, vilket ofta är fallet just vid överfallsvåldtäkter utomhus. Där är chansen att gripa någonofta liten..

Orsaken är att de uppgifter som krävs för att lösa brottet - vittnen, tydliga spår efter gärningsmannen eller ett mycket bra signalement - ofta saknas.

- Problemet beror på att det är svårt att få fram uppgifter. Kvinnorna kan ha svårt att lämna information och ibland kanske man inte ens kan peka ut en brottsplats, säger Lindgren.

Fler kvinnor drogas

Enligt chefen för den nya våldtäktsmottagningen på Södersjukhuset har antalet fall där kvinnor drogats och sedan våldtagits ökat.

- Ett mönster vi är mycket bekymrade över är ofrivillig drogning. Kvinnorna är ute med väninnor och när de vaknar märker de att de blivit utsatta för en våldtäkt, säger Lotti Helström, medicinskt ledningsansvarig för akutmottagningen för våldtagna.

Problemet där är inte bara att gärningsmannen är okänd. Ofta tar det så lång tid innan kvinnan går till polisen eller sjukhus att bevisen hunnit försvinna.

- Det tar ibland flera dagar innan man inser att det måste varit något. Och då finns inte drogerna i blodet längre, säger Lotti Helström.

Den nya mottagningen tar emot alla kvinnor som blivit utsatta.

- Vi avvisar ingen. Man måste inte heller ha polisanmält.

- Tidigare har det varit svårt att följa upp våldtagna kvinnor eftersom de varit svåra att nå. Men allt fler kvinnor söker sig till oss nu och de kommer tillbaka för uppföljande samtal.

Caroline Olsson