Nyheter

Vita Huset fick evakueringsorder

NYHETER

Privatplan kränkte det avstängda luftrummet - gensköts av stridsflyg

Washington

Polisen i Washington gav på onsdagskvällen order om att Vita Huset och kongressen skulle utrymmas sedan ett flygplan kränkt det avstängda luftrummet över huvudstaden.

Men larmet drogs tillbaka efter bara några minuter.

Larmet om att ett misstänkt flygplan fanns i närheten av Vita Huset fick säkerhetstjänsten att omedelbart föra president George W Bush till en säker plats.

- Vi gick tillfälligt till högsta beredskap men bara minuter senare kunde vi avblåsa, säger presidentens talesman Scott McClellan.

Även ett antal högre tjänstemän fördes till särskilda skyddsrum.

Stridsflygplan

Det flygplan som orsakade larmet var enligt Reuters ett privatplan av typen Beechcraft som gensköts av stridsflygplan omkring 13 kilometer från Washington. Planet var på väg från Wilmington i Delaware till Defiance i Ohio när det kom in i den avstängda zonen.

Planets besättning har uppgett att man tagit omvägen via Washington för att undvika ett oväder. Planet dirigerades till en flygplats i Virginia där förhör med piloten skulle hållas.

När evakueringsordern kom vid halv sjutiden på kvällen amerikansk tid pågick omröstningar i kongressens båda kamrar, senaten och representanthuset. Det arbetet kunde senare återupptas.

Flera evakueringar

Sedan avstängningen av luftrummet efter terrorattackerna den 11 september 2001 har de anställda inom kongressen och Vita Huset tvingats till evakuering ett antal gånger.

Den 11 maj i år genomfördes en snabb evakuering sedan ett litet privatflyg av typen Cessna kommit in i flygförbudszonen. Då skickades stridsflygplan av typ F-16 upp över huvudstaden för att tvinga bort planet. Det var smått panikartat när hundratals anställda och turister drevs ut på gatorna utanför kongressen, Vita huset och USA:s högsta domstol.

Ytterligare ett litet Cessnaplan kom in i zonen den 24 maj. Då förbereddes en evakuering men den hann aldrig genomföras innan säkerhetstjänsten kunde blåsa faran över.

TT-AFP

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter