Här attackeras Pentagon

NYHETER

Myndigheterna släpper unik videofilm från 11 september

Foto: Den nya videon uppges visa hur planet (det inringade vita föremålet till höger) kraschar in i Pentagon. Källa: JUDICIAL WATCH

Amerikanska myndigheter har offentliggjort en video som sägs visa hur ett plan kraschar in i Pentagon den 11 september.

Nu hoppas man få slut på alla konspirationsteorier som varit i omlopp.

För första gången får vi se en längre videosekvens som sägs visa hur flight 77 från American Airlines kraschar in i Pentagon.

Attentatet den 11 september 2001 filmades av Pentagons egna övervakningskameror, men tidigare har enbart stillbilderna från kraschen visats offentligt.

Konspirationsteorier

En av anledningarna till att filmen släpps just nu är att rättegången mot "den tjugonde kaparen" - Zacarias Moussaoui - är avslutad och inte längre kan påverkas av offentliggörandet.

Att det är ett flygplan som kraschar in i byggnaden ska synas tydligare på videofilmen än vad som varit fallet på tidigare publicerade bilder. Försvarsdepartementets förhoppning är nu att få slut på alla konspirationsteorier som varit i omlopp kring kraschen i Pentagon-byggnaden. Bland annat har vissa hävdat att det inte var ett flygplan som orsakade kraschen, utan en missil av något slag.

På bilderna syns enligt myndigheterna planet som ett suddigt tunt streck innan det kraschar in i byggnaden på låg höjd. Nästan omedelbart därefter syns ett vitt ljussken, ett stort eldklot och en hög gråsvart rökpelare som stiger mot skyn.

189 dödades

På bilderna syns även hur en polisbil från Pentagon kör i riktning mot olycksplatsen i samband med kraschen.

Det kapade planet var ett av fyra som tvingades kraschlanda - två flög rakt in i World Trade Centers tvillingtorn i New York medan ett kraschade i marken.

Sammanlagt 189 människor dödades när flygplanet brakade ner i försvarshögkvarterets byggnad. Av dem var det 125 personer som befann sig inuti byggnaden. 59 personer var passagerare ombord på planet, och dessutom dödades de fem kaparna.

Mia Carron