Kungsgatan kl. 03.18

NYHETER

Föräldrarna hedrade Marcus på årsdagen

Foto: vaka i natt Ewa-Britt och Oddvar Gabrielsen hedrar minnet av sin son.

I natt flammade marschallerna på Kungsgatan till minnet av Marcus Gabrielsen.

Släkt och vänner vakade på platsen för den brutala dödsmisshandeln för ett år sedan.

Men Stockholms stad vägrar föräldrarna att sätta upp en minnesplankett för sin döde son.

Foto: Marcus Gabrielsen.

Klockan 03.18 i natt var det exakt ett år sedan 29-årige Marcus Gabrielsen sparkades ihjäl på Kungsgatan i centrala Stockholm.

Det ville Ewa-Britt och Oddvar Gabrielsen uppmärksamma genom att hedra sin son och samtidigt markera mot våldet. Men den specialframtagna 16-kilosplaketten med texten "Glöm aldrig det våld som ägde rum här den 5 maj 2005", får följa med tillbaka till Gävle. Stockholm stad vill inte ha fler minnesplattor i stan.

-Svaret att "det hade blivit så många plattor då" känns märkligt. Det är ju inte plattorna utan samhället det är fel på, säger Oddvar Gabrielsen.

Beskedet att de inte skulle få sätta upp plattan fick de i vintras, men Ewa-Britt och Oddvar hoppas fortfarande att tjänstemännen på Stockholms trafikkontor ska ändra sig.

"Vi ger oss inte"

-Vi kommer inte att ge oss och tänker fortsätta att kämpa för detta. Kanske hjälper det om man skriver till kungen, säger Ewa-Britt.

Mats Freij, informationschef på trafikkontoret i Stockholm, förstår att föräldrarna är besvikna.

-Men vi vill inte utmärka mordplatser, det finns andra sätt att markera mot våldet.

-Beslutet har inte tagits utan vånda, men det är så mycket som händer i Stockholm. Våld, drunkningar och trafikolyckor - vi skulle ställas inför väldigt svåra gränsdragningar i de fall vi skulle säga nej.

Blev nersparkad

Tidigare:

Daniel Persson