– Jag ångrar att jag gjorde mina syskon illa

NYHETER

Therese, 21, blev beroende först av alkohol – sedan av andra droger

Foto: Blev beroende som 14-åring Therese Fager började dricka sprit när hon var 11. Sen började hon med andra droger. Nu jobbar hon med unga tjejer för att förhindra att de hamnar i samma situation.

När Therese Fager var 11 år drack hon sprit första gången. Hon och några äldre kompisar delade en flaska vodka i en skogsdunge utanför skolan.

De fortsatte så i flera dagar, och sedan i månader.

– Lärarna märkte det i början, men de sa inget. Vi åt halstabletter så att vi inte skulle lukta och mina föräldrar visste ingenting, säger Therese.

Vid 14 års ålder var hon beroende.

– Jag var lättlurad, säger Therese.

Hon säger det flera gånger, både i början och i slutet av intervjun.

I dag är hon ren sedan två år tillbaka. Hon jobbar för KRIS, Kriminellas revansch i samhället, och hon träffar många unga tjejer i samma situation som hon själv var.

– En del är lika lättlurade som jag, skulle jag säga till dem: ”Ta det här, det är skittufft”, så skulle de göra det utan att fråga vad det är eller någonting, säger Therese. Här är hennes berättelse:

När drack du alkohol första gången?

– Första gången var jag 11 och ett halvt, jag umgicks med äldre killar, de var 14-15 år och de gav mig det helt gratis, så kom jag in i det och sen rullade det på och jag drack mer och mer. Jag kände att jag blev en annan person när jag drack, jag blev självsäker, och det var en av orsakerna till att jag fortsatte.

Jag ville visa också att ingen kan köra över mig, jag är ingen snäll liten ängel. Det var lätt att fastna när man väl börjat.

Hur mycket drack ni?

– Vi gick upp i en skogsdunge och drack två vodkaflaskor om dagen, sen tog vi halstabletter så att vi inte skulle lukta. Det gick ganska dåligt med betygen. Jag höll på hela tiden från att jag var 12 till jag blev 14.

Blev ni inte skitfulla?

– Jo det var nog ganska illa och i början märktes det nog, men lärarna vågade inte säga till och visste inte vad de skulle göra. Jag hade önskat att de sagt något och tagit tag i det med en gång, och ringt hem till mina föräldrar men det gjorde de inte.

Var fick ni tag i alkohol?

– Jag fick alltid från killkompisarna – när en tjej är inblandad så bjuder de alltid och jag var ett lätt byte. Visst hade jag ett val men man kunde välja antingen att vara med dem eller inte.

De fick tag i spriten antingen av föräldrar eller andra kompisar som var ännu äldre.

När märkte du att du hade ett problem?

– Redan när jag var 14 blev det problem – då fick jag mer sug för alkohol och behövde mer och mer och sen gick jag över till droger istället, då var det kicken man var ute efter, det var ett beroende.

Men man trodde ju att man kunde klara allting själv och tänkte: så dum är inte min kropp att den blir beroende.

Märkte ingen något?

– Det var ingen som sa något förrän jag kom upp i 14-årsåldern, då började de märka det. Jag var ute väldigt sent ofta och jag luktade inte så fräscht.

Min mamma skrev in mig på ett behandlingshem. Mina föräldrar blev arga och sa: ”Så här kan vi inte ha det – du kan inte bo hos oss om du är sån”. Jag var på behandlingshemmet i tre år.

Och där fick jag smaka min egen medicin - jag blev instängd och fick inte lämna området, på kvällen låste de om en vid 9-10-tiden. Stället låg långt ifrån stan och det var bara skog runt om så man var isolerad. Där fick jag gå i skolan och läsa upp betygen. På helgerna kunde man ibland åka hem om det var en födelsedag eller så. Men det var inte så många i min ålder på behandlingshemmet, de flesta var mellan 15 och 19.

Vad hände sen?

– När jag kom därifrån blev det ännu värre, jag började ta ecstasy. Jag var arg för jag tyckte de hade behandlat mig fel på behandlingshemmet, och jag tyckte det var taskigt att bli inlåst. Men jag inser i efterhand att de var tvungna att behandla mig så.

När jag kom ut från hemmet var jag 17 år och började skolan igen och jag träffade på mina gamla kompisar. Jag fick av dem igen, men de hade börjat med tyngre droger och de hade hoppat av skolan.

Jag började ta ecstasy, en tablett om dan, och jag flög in i en helt annan värld – allt blev underbart och livet lekte med mig.

Varför slutade du?

– Jag lyckades sluta genom att jag hade en killkompis som tog en överdos och dog. Han var som en storebror för mig och han hade hela tiden sagt att jag inte skulle bli som han – det fastnade i mitt huvud att jag skulle göra honom stolt över mig. Han fick mig att stå på fötterna.

Mina föräldrar stöttade mig också och pushade mig att förstå att jag kan nåt mer än bara det här. Man får dålig självkänsla av att vara beroende och man tänker: ”Vad fan, ingen gillar mig, det är lika bra jag lägger mig ner och dör.”

Hur är det nu?

– Jag har varit helt fri och ren i två år. Suget kommer tillbaka, men jag har inte tagit något sedan dess. När suget kommer skriver jag låtar, det funkar bra för mig.

Vad gör du nu?

– I dag jobbar jag på KRIS. Jag ska starta upp en tjejgrupp och vi ska umgås med såna tjejer som är ute på hal is så att de inte hamnar i trassel. Vi ska hitta på roliga saker så att de inte är med gängen som de är i vanliga fall.

Känner du igen dig i dem?

– Ja, man märker att vissa tjejer är lätta att manipulera, lättlurade – om jag skulle säga: ”Ta det här – det är skittufft” så skulle de göra det. Så var det för mig också.

Jag ville synas. Jag hade alltid varit den lilla ängeln i klassen och jag var trött på det. Jag ville visa att det här är inte jag.

Jag ska börja föreläsa i skolor nästa termin också, det är lite nervöst. Nu har jag varit med ute några gånger när andra har föreläst och berättat lite om mig själv.

Vad berättar ni?

– Man kan lära andra unga att inte börja ta droger – men man ska givetvis inte ta bort de goda delarna, det var ju de som man själv fastnade för när man började. Så både det onda och det goda måste vara med – man berättar hur illa det kan gå om man fastnar i det, som tjej kan man få det mesta gratis i början, men sen får man inte det längre, det blir flera tusen om dan. Man kan få sälja sin kropp och vad som helst.

Vad gjorde du för att få ihop pengar?

- Jag hade sån tur att jag fick det mesta gratis. Efter ett tag skulle jag göra tjänster åt dem. Jag hotade folk som var skyldig dem pengar och en massa sånt.

Hur tänker du på det som hänt i dag?

– Jag får rysningar när jag tänker på det, hur jag har betett mig. Jag har gjort så många illa, mina småsyskon och mina föräldrar. Det ångrar jag mest.

Har du lärt dig något?

– Ja, jag har lärt mig så mycket så det finns inte.

En viktig sak är att sina föräldrar, dem ska man hålla väldigt hårt i. Man vet aldrig när man förlorar dem. Man kan tycka att de är hårda mot en men de är det av en anledning.

Läs artiklarna om ungdomsfylleriet

Läs också:

DEL 2: Therese, 21, började dricka när hon var 11

Karin Abrahamsson ([email protected])