Nyheter

Per Bill i rätten: Jag var inte berusad

NYHETER

Moderate riksdagsmannen åtalad för att ha slagit kvinnlig vakt med sin mobiltelefon

Villkorlig dom och dagsböter. Det krävde åklagaren som straff för den moderate riksdagsmannen Per Bill som åtalats för att flera gånger ha slagit en kvinnlig ordningsvakt med sin mobiltelefon.

Bill blev rikskändis efter sin uppmärksammade joggingtur i september förra året på Stadsgårdskajen i Stockholm. Med sin son i barnvagn var han på väg hem efter en vinprovning tidigare på dagen. Kvinnan som tjänstgjorde som ordningsvakt på diskoteksbåten Patricia fick syn på Bill. Hon uppfattade att han var "för full för att gå omkring med en barnvagn i trafiken". Hon beslöt sig för att ingripa och kalla på polis.

På onsdagen möttes Bill och kvinnan i Stockholms tingsrätt. Han är misstänkt för våld mot tjänsteman. Enligt kammaråklagare Katarina Bergström ska Bill ha förgripit sig på ordningsvakten i hennes myndighetsutövning genom att ge henne flera slag.

Olika versioner

Bill kom till rättssalen försedd med en light-läsk. Det första han gjorde var att be om en mugg.

- Det ser inte så bra ut att dricka direkt ur flaskan, förklarade han.

Bill och ordningsvakten hade skilda versioner av händelsen som ledde till att hon tog nacksving på honom och fällde honom i backen. Barnvagnen välte och handbojor sattes på honom. Han fick vänta ombord på båten tills polisen kom och omhändertog honom med stöd av lagen om berusade personer.

I rätten förnekade Bill bestämt att han skulle ha varit onykter där han långsamt joggade fram i skjorta och kavaj.

- Jag joggar ofta med barnvagn. Det gäller att ta tillvara vardagsmotionen, sade han.

Smakade 23 sorter

Ordningsvakten var korthuggen och bestämd i sina svar. Medan Bill ibland hänvisade till spekulationer, fragment och sade att "det blev alldeles svart".

Han redogjorde detaljerat för sin vinprovning.

- Jag provade, spottade och skrev ned på min dator. Vi provade sammanlagt 16 viner och smakade efteråt av några centiliter. Sammanlagt blev det 23 sorter, sade Bill och berättade att han också druckit ett och ett halvt glas Champagne tidigare på dagen.

Bill medgav att han slagit kvinnan på handen men förnekade att han gjort sig skyldig till något brott. Han hävdade i stället att han handlat i nödvärn för att avvärja ett brottsligt angrepp på sin person.

Dom 6 april

- Det var ett regelrätt överfall och en ren kidnappning. Jag har aldrig varit så rädd, sade Bill. Han berättade att han i sin roll som politiker fått åtskilliga hotbrev och samtal. Det har gjort att han handlade i panik och dödsångest.

Åklagaren ansåg att Bills berättelse inte stämmer med verkligheten.

- När han fick klart för sig att polisen var på väg, försökte han smita och slog ordningsvakten för att komma loss, hävdade åklagaren.

Bill får sin dom den 6 april.

Yvonne Moberg/TT

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter