Nyheter

Annan klandras i FN-utredning av olja-mot-mat

NYHETER

New York

FN-chefen Kofi Annan var inte inblandad i att det företag sonen Kojo arbetade för fick lukrativa Irakkontrakt, enligt en delrapport på tisdagen. Däremot klandras Kofi Annan för en ”otillräcklig” utredning av den potentiella intressekonflikten.

FN:s generalsekreterares son, som i dag är 31 år, hade uppdrag för Cotecna, ett schweiziskt konsultföretag som av FN under 90-talet fick kontrakt värda 70 miljoner kronor. Kontrakten gick ut på att sälja tjänster till Irak inom ramen för olja-mot-mat, det humanitära program som FN stod för i Irak.

FN:s kritiker, särskilt i USA, har rest frågan om det var vänskapskorruption i och med Kojo Annans FN-kontakter som gjorde att Cotecna fick kontrakten.

Får kritik

I stället för att dra igång en egen utredning borde Kofi Annan redan från början ha lämnat över frågan till de oberoende strukturer i FN-systemet som finns till just för sådant arbete, enligt IIC:s rapport. IIC står för Independent Inquiry Committee och leds av Paul Volcker, tidigare centralbankschef i USA. Tisdagens delrapport var den andra, IIC:s slutrapport kommer i juni.

IIC utsågs först för nästan ett år sedan. Då hade det i flera år florerat uppgifter om mutor, överpriser på olja och annan korruption inom ramarna för programmet.

Enligt amerikanska revisionsmyndigheter ska den politiska eliten under Saddam Hussein ha stoppat 4,4 miljarder dollar i egen ficka genom att ta ut överpriser på olja. Samtidigt organiserades smuggling av olja från Irak som inbringade 5,7 miljarder dollar vid sidan av programmet.

Kritik mot Kojo

Kojo Annan får bra mycket hårdare kritik än sin far i denna delrapport. ”Betydande frågor återstår kring Kojo och hans handlande under hösten 1998, liksom kring integriteten i hans affärs- och finansrelationer med olja-mot-mat-programmet. Kommitténs utredning av dessa frågor fortsätter”, heter det bland annat.

Redan har Volcker kommit fram till att Cotecna ljög om att samarbetet med Kojo Annan skulle ha avbrutits den 9 oktober 1998.

Olja-mot-mat-programmet inleddes 1996 och pågick till den USA-ledda invasionen för två år sedan. Det innebar att blockaden mot Irak efter Iraks invasion i Kuwait 1990 delvis hävdes.

TT-Reuters

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintersäsongen; munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter