Nordkorea

Hårda ord från Nordkorea: USA ”gangsterlikt”

avTT

1 av 2 | Foto: Eric Talmadge/AP/TT
Nordkoreas biträdande utrikesminister Choe Son-Hui, i mitten av bilden, har hållit en presskonferens i huvudstaden Pyongyang. Hon anklagar USA för ett "gangsterlikt" beteende.

USA betedde sig gangsterlikt under toppmötet i Hanoi och det var bland andra USA:s utrikesminister Mike Pompeos fel att samtalen bröt samman. Det hävdar Nordkoreas biträdande utrikesminister Choe Son-Hui som också hotar med att framtida samtal kan ställas in.

– Vi har inga som helst avsikter att ge efter för USA:s krav på något sätt, inte heller vill vi delta i den här sortens förhandlingar, säger Choe Son-Hui på en pressträff i Nordkorea som bland andra den ryska nyhetsbyrån Tass rapporterar ifrån.

De krav Choe Son-Hui syftar på är USA:s förhandlingsbud under toppmötet i Vietnams huvudstad Hanoi i februari mellan den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump. Mötet avslutades i förtid utan att något avtal hade undertecknats.

”Fientligt klimat”

Misslyckandet skyller Choe Son-Hui på USA, och hon pekar särskilt ut Mike Pompeo och den nationelle säkerhetsrådgivaren John Bolton som hon säger "skapade ett klimat av fientlighet och misstroende och på så vis förhindrade de konstruktiva ansträngningarna för att få till stånd förhandlingar mellan de högsta ledarna för Nordkorea och USA".

Choe Son-Hui säger också att Kim Jong-Un planerar att göra ett officiellt uttalande om var han står i frågan om de fortsatta förhandlingarna med USA om kärnvapennedrustningen.

Enligt Choe så kastade USA bort ett "gyllene tillfälle" i Hanoi och hon varnar för att Kim Jong-Un kan ompröva det rådande tillfälliga stoppet med kärnvapentester och robotuppskjutningar.

”Mystiskt underbar”

– Jag vill vara tydlig med att USA:s gangsterlika inställning kan leda till att situation blir farlig.

Men samtidigt understryker Nordkoreas biträdande utrikesminister att förhållandet mellan Kim Jong-Un och Donald Trump är fortsatt bra.

– Den personliga relationen mellan de två högsta ledarna är fortfarande god och personkemin är på ett mystiskt vis underbar, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nordkorea

Kärnvapen

USA