Mordåtalade Amanda Knox friad på måndagkvällen

NYHETER

Får nu åka hem till USA efter fyra år i italienskt fängelse

Amanda Knox, 24 och hennes ex-pojkvän dömdes för att ha skurit halsen av brittiska studenten Meredith Kercher.

Båda frias nu från mordanklagelsen.

– Amandas mardröm är över, säger hennes syster efter domen.

Amanda Knox dömdes till 26 års fängelse för mordet på rumskompisen Meredith Kercher. Knox överklagade och hennes kamp för att bli rentvådd är nu över. Strax innan klockan 22 på måndagen meddelades den nya domen i fallet om Halloweenmordet i Perugia.

Både Amanda Knox, 24, och hennes ex-pojkvän Rafaele Sollecito, 27, frias för mord och släpps på fri fot redan i kväll.  Enligt den nya domen döms Amanda Knox till tre års fängelse för förtal av den italienska polisen. Men det har hon redan avtjänat efter fyra år i fängelse och kan därmed nu åka hem till USA med sin familj, som fanns på plats i rättsalen i italienska Perugia.
Amanda Knox bröt ihop i tårar efter domen.

– I kväll fick jag min son tillbaka, säger Rafaele Sollecitos far efter domen, enligt Sky News.

Vampyrkostym

Åklagaren yrkade på livstids fängelse – men försvaret och dess dna-experter lyckades få det morddömda paret Amanda friade. Enligt Amanda Knox advokat fanns spåren i alldeles för få mängder och vissa spår från mordplatsen har säkrats först flera veckor efter mordet.

Den brittiska utbytesstudenten Meredith Kercher, 21, hittades mördad i sin säng i den italienska universitetsstaden Perugia den 21 november 2007. Dagen innan hade hon varit på en Halloweenfest, och när hon hittades hade hon fortfarande sin vampyrkostym på sig.

Studentkamraten Knox, hennes pojkvän Sollecito och Rudy Hermann Guede, vars dna bland annat fanns på Kerchers bh-spänne, dömdes till 26, 25 respektive 30 års fängelse.

Efter överklagande kortades Guesdes straff till 16 år.

Talade inför rätten

Under förmiddagen i dag talade både Knox och Sollecito, som nu suttit i fängelse i fyra år, inför rätten.

– Jag förlorade min vän på värsta tänkbara sätt. Jag var inte där, jag var inte närvarande. Jag är oskyldig, sa Amanda Knox samtidigt som hon kämpade mot tårarna.

Familjen Kerscher, som förlorade sin dotter för fyra år sedan, var också på plats i Italien när den nya domen förkunnades.