Nyheter

”Kungen skrockade om självmordsbombare”

Av: 

Mikael Stengård

NYHETER

Bodström går till hårt angrepp mot Sveriges elit

Här på favoritkaféet i Pittsfield skriver Thomas Bodström på sin bok. Med ett helt världshav emellan befinner sig ex-kollegorna Sahlin och Juholt på tryggt avstånd. ”Alla vet ju att vi haft stora konflikter inom socialdemokratin och det blir bara löjligt att låtsas som om vi inte haft det”, säger han.
Här på favoritkaféet i Pittsfield skriver Thomas Bodström på sin bok. Med ett helt världshav emellan befinner sig ex-kollegorna Sahlin och Juholt på tryggt avstånd. ”Alla vet ju att vi haft stora konflikter inom socialdemokratin och det blir bara löjligt att låtsas som om vi inte haft det”, säger han.

Kungen missuppfattar saker gravt och drar opassande skämt om självmordsbombare.

Det hävdar Thomas Bodström i sin nya bok.

I boken ger den före detta justitieminister också ordentliga kängor till bland andra Håkan Juholt och statsminister Fredrik Reinfeldt.

I dag släpptes Thomas Bodströms bok ”Inifrån – makten, myglet, politiken”. I boken avslöjar den före detta justitieministern allt om intrigerna och maktspelet inom Socialdemokraterna.

Han hävdar exempelvis att den nya S-ledaren Håkan Juholt hade en plan och ledde en kupp för att få bort Mona Sahlin från partiordförande-posten.

"Ohelig allians"

Enligt Bodström ska förutom Håkan Juholt, Helen Fritzon och Morgan Johansson från Skåne och Peter Hultqvist från Dalarna ha deltagit i kuppen.

"Normalt brukar de distrikt som kallas "vänster" hålla ihop mot "höger", vilket går igen sedan SSU-striderna. Men eftersom Skåne är "vänster" och Kalmar "höger" var det här ett slags ohelig allians", skriver Bodström.

Mona Sahlin ska ha blivit mycket besviken på sina partikamrater och kallat dem som inte ställde upp för henne för "fegisar".

Men enligt Bodström hade "gänget" bakom kuppen inte tillräckligt med stor makt för att få Sahlin avsatt. I stället var det Sahlins egna misstag som till slut fick henne att avgå.

"Hyckleri"

Bodström menar att Sahlin ofta "rusade" iväg för fort i medierna utan att tänka efter på vad hon gjorde.

Med facit i hand borde Sahlin, enligt Bodström, ägnat all tid åt att ena partiet, därefter förändra politiken och sedan förändra partiet.

Bodström kallar dock Juholts agerande för hyckleri, när han under kongressen tackade av Sahlin och frågade sig hur hon hade orkat med allt.

"Det blir hyckleri när det kommer från en person som så ofta har motarbetat henne och är en av dem som hade sparkat henne", skriver Bodström.

Han kritiserar också Juholt hårt för att ha avsatt Tomas Östros och Ylva Johansson från det verkställande utskottet.

Juholt vill inte kommentera

Och den nya partisekreteraren Carin Jämtin ställer Bodström inte stort hopp till.

"Jag tvivlar starkt på Carin Jämtin är rätt person på rätt plats".

Bodströms råd till den nya S-ledningen: förändra partiet i grunden och byt namn, från Sveriges Socialdemokratiska Arbetarparti till Socialdemokratiska paritet.

Håkan Juholt har inte läst boken och vill inte kommentera Bodströms kritik.

– Vi läser den när vi får tid och bestämmer då om det finns något vi känner att vi vill kommentera, säger Juholts pressekreterare Ann Wolgers.

"Reinfeldt är trög"

I boken går också Bodström till attack mot sina motståndare. Han kallar bland annat statsminister Fredrik Reinfeldt "arrogant och elitistisk", och menar att han är trög i andrakommentarerna i de debatter han medverkar i.

Utrikesminister Carl Bildt kallar Bodström för "Sveriges mest överskattade politiker".

Bodström avslöjar också några mindre smickrande sidor om sig själv i sin nya bok.

Han berättar bland annat att Pär Nuder tog med honom på en svartklubb på gotländska Fårö, där socialdemokraternas toppar traditionellt har sina sommarhus.

Fick plats i regeringen

Enligt Bodström träffades Pär Nuder, som då var Perssons närmaste man, hos förre statssekreteraren Thomas Lyrevik. De gick sedan vidare till ”Fårös enda svartklubb Kuten”.

Kuten är egentligen ingen svartklubb, men brukar kallas det av Fårös sommargäster.

Kvällen ledde så småningom att Bodström fick plats i regeringen.
”Vi hade lite kontakt efter det och året därpå tipsade Pär Nuder Göran Persson om mig”.

Det rödgröna samarbetet beskriver Bodström som problematiskt. Han hävdar att personkemin mellan Miljöpartiets Peter Eriksson och Vänsterpartiets Lars Ohly var mycket dålig. De två brukade, enligt Bodström, skicka sms till Sahlin där de beklagade sig om varandra.

Känga till kungen

Thomas Bodström ger också en känga till den svenska monarkin.

Han skriver om när han som minister följde med på statsbesök till Thailand 2005 och åt middag, tillsammans med kungaparet, med den dåvarande thailändske premiärministern Thaksin Shinawatra.

"Det var en mycket märklig kväll, där kungen och Thaksin efter några glas började skämta om hur korkat det var att vara självmordsbombare; då får man ju inte se resultatet, skrockade de" skriver Bodström.

Han skriver också om några ärenden under sina ministerår där kungen skulle informeras om internationella avtal, och tycktes missuppfatta saker gravt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Har du Covid-19? Få svar snabbt med enkelt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert: