Sanning 1 – Så bildades partiet

Av: Anette Holmqvist, Erik Wiman

Publicerad:
Uppdaterad:
Skinnskallar från organisationen BSS (Bevara Sverige Svenskt) under en demonstration vid Karl XII:s staty den 20 november 1984
Foto: tobbe gustavsson
Skinnskallar från organisationen BSS (Bevara Sverige Svenskt) under en demonstration vid Karl XII:s staty den 20 november 1984

”Lördagen den 6 februari 1988 samlades ett tjugotal personer i en lägenhet i Stockholm. Syftet var att bilda ett politiskt parti. Man diskuterade partiets utformning, politik och namn. Bland de namnförslag som nämndes kan nämnas Svenska Fosterlandspartiet. Till slut enades man om namnet Sverigedemokraterna”.

Det är så Sverigedemokraterna på sin hemsida väljer att beskriva hur partiet uppstod. Men det är en förenklad bild som duckar för en rad mörka sanningar.

Vad de inte nämner med ett ord är att partiet bildades av företrädare för den nazistiska rörelsen. Bland ledamöterna i partistyrelsen mellan 1989 och 1995 hade mer än hälften kopplingar till den nazistiska rörelsen.

Den förste partiordföranden Anders Klarström hade tidigare varit medlem i det nynazistiska Nordiska Rikspartiet.

Han är bland annat dömd för att ha mord­hotat den folkkäre tv-mannen Hagge Geigert med orden: ”Du ska passa dig jävligt noga. Du kommer inte att leva så många dagar till, vi ska bränna dig, ditt lilla judesvin. Fy fan ditt äckliga lilla judesvin. Passa dig, Hagge! Vi vet att du heter Harry Johansson och var du bor också. Vi ska komma och döda dig.”

SD gör allt för att undvika att nämnas i samma mening som organisationen Bevara Sverige svenskt (BSS), den största rasistiska organisationen under 80- och 90-talen, främst bestående av skinnskallar.

Men frågan är om Sverigedemokraterna skulle existera i dag om det inte vore för den organisationen. Det var en BSS-falang i det sönderfallande Sverigepartiet som skapade SD 1988. I sin strävan att lägga ut dimridåer har de bland annat på sin egen skolwebb beskrivit rörelsen som en tvärpolitisk lobbyorganisation. Det är så långt från sanningen man kan komma.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN