Hamnade mitt i tromben

avOlof Svensson

Väderkaoset har slagit till i Stockholmsområdet.

Snö, hagel, regn och åska har rapporterats på flera håll.

Lasse Väätänen, 45, var på väg att hämta sin son i närheten av Köping när han drogs in i en tromb.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, jag trodde bilen skulle välta, säger han.

Träden föll som tändstickor när Lasse Väätänen satt i bilen på väg 257 vid Pålamalm. Plötsligt började bilen skaka och han insåg att han befann sig mitt inne i en tromb.

– Det är det galnaste jag har varit med om, jag såg ett gråaktigt moln och plötsligt var jag inne i tromben. Det ligger en matta av träd på vägen och det sträcker sig 100 meter bort, det är skitläskigt, säger han.

Två traktorer som befann sig i närheten hjälpte till i röjningsarbetet och polis tillkallades. Lasse Väätänen berättar att det samtidigt föll hagel stora som stenkulor runt om bilen.

Kan uppstå i samband med åska

SMHI får in mellan 10 och 30 rapporter om tromber varje år. Eftersom tromber uppträder lokalt fångas de inte upp av SMHI:s mätinstrument. 

– Vi har haft väldigt ostadigt väder i östra delen av Svealand, och tromber kan förekomma, det är inte helt ovanligt på sommaren i samband med åska, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Nynäsvägen täckt av hagel

På flera håll runt Stockholm rapporteras det även om hagelstormar. Vid lunchtid inträffade två trafikolyckor på Nynäsvägen i närheten av Haninge och vägen var bitvis täckt med snö och hagel.

–  Inga personer skadades och vi vet inte om olyckorna orsakats av hagel och oväder. Men patrullen på plats sade att det regnade hagel från himlen, säger Lennart Löfgren, informatör på Stockholmspolisen.

Även i Tumba öste hagel ner under eftermiddagen. Anna Tylner gick ut på sin altan för att filma blixtar när det började vräka ner från himlen.

– Det åskade och blixtrade, sedan började det hagla. Det fullkomligt vräkte ner, säger hon.

Ovädret väntas enligt SMHI hålla i sig under kvällen och natten, sedan drar det vidare österut.

ARTIKELN HANDLAR OM

SMHI