Jordskalvet i Japan

Svenskar uppmanas evakuera området

Av: 

Victor Stenquist

Josefin Berglund

David Levin

Sofi Tagesson

NYHETER

”Extremt höga strålningsnivåer”

Fukushima 1.

Foto: Scanpix

Bränslestavarna vid reaktor 4 i Fukushima uppges vara helt blottlagda.

Det varnas för "extremt höga strålningsnivåer".

– Det är en akut och mycket, mycket allvarlig situation. Om de inte lyckas kyla blir det en härdsmälta, säger Lars Gunsell på Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM).

Nu uppmanar SSM svenskar att evakuera området och undvika Japan.

Klicka för större grafik.

Det finns inget vatten kvar i bassängen för använt kärnbränsle vid reaktor 4 på kärnkraftverket Fukushima 1, vilket resulterar i "extremt höga" strålningsnivåer, varnade Gregory Jaczko, chef för amerikanska kärnkraftsorganet NRC, på onsdagen.

Bränslestavarna exponerade

– Utöver de tre reaktorer som var i gång vid tiden för incidenten, är nu också läget bekymrande med en fjärde reaktor. Den här reaktorn var inte i drift vid tiden för incidenten, säger Gregory Jaczko till AFP.

Jaczko bedömer att det inträffat en vätgasexplosion i reaktorn vilket orsakat bristen på vattenkylning.

Vattnet är till för att kyla av bränslestavarna, och utan det finns inget som hindrar att de blir så varma att de smälter.

Uppmanar att evakuera

– Utan påfyllning vatten är bränslestavarna exponerade. Om poolen sinar, skulle detta i slutändan leda till härdsmälta, säger Thierry Charles som arbetar för franska IRSN.

SSM uppmanar nu alla svenskar att evakuera området.

”Med anledning av händelseförloppet vid reaktor 4 vid Fukushima kärnkraftverk, bör alla svenskar inom en radie på 80 km från reaktorn evakuera. Det är den rekommendation som Strålsäkerhetsmyndigheten nu har lämnat till UD, och som UD kommer att infoga i sin reserekommendation”, skriver SSM.

Enligt SSM finns risk att det använda kränbränslet i bassängen kan börja brinna, och att stora utsläpp då är att vänta.

Avråder till resor

Strålsäkerhetsmyndigheten har ändrat sin reserekommendation till UD. Nu uppmanar SSM att undvika resor till hela Japan. Tidigare var rådet bara att undvika Tokyo och de nordöstra delarna av Japan.

– Vi har från säkra källor fått bekräftat att det inte finns något vatten kvar i bassängerna vid reaktor 4. Allt tyder på att det inte finns någon kylning, säger Josefin Päiviö Jonsson, enhetschef vid SSM.

Hon fortsätter:

– Det här är det allvarligaste som har hänt hittills vid Fukushima.

UD uppmanar nu oroliga svenskar att överväga om man vill lämna Japan.

– Det är ett beslut som individerna själva måste fatta om man känner att man vill lämna landet, säger UD:s presschef Anders Jörle.

Kan ge största utsläppen

Samtidigt kämpar 180 arbetare i kärnkraftverket för att förhindra härdsmälta. De arbetar mellan 10 och 15 minuter i taget för att inte få för höga doser av strålning. Under dagen höjdes dock maxgränsen för vad arbetarna tillåts arbeta i från 100 till 250 millisieverts.

På svenska Strålsäkerhetsmyndigheten har man just nåtts av uppgifterna.

– Vi utvärderar just nu informationen. Det här kan ge utsläpp större än något av de andra, säger Leif Gunsell.

Utrikesminister Carl Bildt twittrade sent på onsdagkvällen om läget:

”Väldigt allvarlig situation i Japan. Får ny information om situationen”, skriver han.

Dödligt höga doser

Gregory Jaczko på NRC säger att de höga strålningsvärdena kommer att göra det extremt svårt för arbetarna i kärnkraftverket att komma nära reaktorn.

– De doser de skulle utsättas för skulle sannolikt vara dödliga efter väldigt kort tid, säger han enligt BBC.

Från Japan har det också kommit hoppfulla nyheter då man snart tros ha lagat de ledningar som strömförsörjer Fukushima 1:s kylningssystem.

SSM:s uppmaning:

Svenskar inom 80 km radie från Fukushima bör evakuera

Med anledning av händelseförloppet vid reaktor 4 vid Fukushima kärnkraftverk, bör alla svenskar inom en radie på 80 km från reaktorn evakuera.

Det är den rekommendation som Strålsäkerhetsmyndigheten nu har lämnat till UD, och som UD kommer att infoga i sin reserekommendation.

Enligt de uppgifter Strålsäkerhetsmyndigheten nu har, finns det inget vatten kvar i den bassäng med använt kärnbränsle som finns vid reaktor 4. Bränslet kan börja brinna, och då är stora radioaktiva utsläpp att vänta.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 20-50 % på massor av varor!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Jordskalvet i Japan

ÄMNEN I ARTIKELN

Jordskalvet i Japan

Japan