Tokyoborna livrädda för radioaktivitet

Av: Jan Källman

Publicerad:
Uppdaterad:

De två skadade kärnkraftverken ligger bara 24 mil från huvudstaden

Passagerare pustar ut på Haneda-flygplatsen i Tokyo.
Foto: afp
Passagerare pustar ut på Haneda-flygplatsen i Tokyo.

TOKYO. Jordbävningen i norra Japan har blivit en mardröm för de 40 miljoner människor som bor i stor-Tokyo. De två skadade kärnkraftverken i Fukushima ligger bara 24 mil från huvudstaden – och alla invånare här är livrädda för radioaktivt nedfall.

Trots hotet trängdes folk i shoppingkvarteren, en blek vårsol hängde över stan och vinden var stundtals kylig. Unga japanska klädposörer tvekade dock utan klädde sig tunt. Men det stora samtalsämnet var förstås katastrofen.

Säkerhetszonen runt den ena reaktorn utökas på lördagskvällen till 20 kilometer. Den andra behåller tio kilometer. Samtidigt har alla skolor i området stängts. Militärhelikoptrar har evakuerat 150 pensionärer från zonen.

– Man skulle nog redan nu få utslag på mätningar av radioaktiviteten i Tokyo. Undra på att människor är rädda. Minns bara olyckan i Tjernobyl 1986 och hur den påverkade Sverige som ändå låg 100 mil bort, säger en bofast svensk i Japan.

50 kärnkraftverk

Det finns också ett fåtal kritiska röster mot Japans hårda satsning på kärnkraft. Trots att landet ständigt är utsatt för jordbävningar har man byggt 50 kärnkraftverk. Samtidigt är Japan ungefär som Island – under ytan bubblar hett vatten som skulle kunna användas som energi.

Telefonnätet brakade ihop

Lördagkväll är närmast helig för japanska familjer. Men den här dagen dominerade jordbävningen alla tv-kanaler, som sände direkt. Det blev inte som vanligt. Telefonnätet i Tokyo brakade ihop av

överbelastning för första gången någonsin och det började bli brist på mat.

– Vi får inte de råvaror vi behöver. Idag kan vi bara servera två rätter av de 50 vi brukar ha, säger

Akemi som jobbar på en liten japansk restaurang i centrala Tokyo.

Det blev nu nästa bara gyudon, kokt nötkött och lök på risbädd, serverad med marinerad ingefära åt gästerna. Restaurangen ligger i området Shibuya och är granne med den Starbucks som omsätter mest i hela världen.

Bränderna skrämmer mest

Det som skrämmer japaner mest är kanske inte jordbävningen i sig utan bränderna. Alla japaner kan historien om den stora jordbävningen 1923, berättelsen har gått i arv: 50 000 människor dog, 5 000 av

dem på grunda av skalvet – och 45 000 i lågorna.

Vid 21-tiden kändes ett litet skalv i centrala Tokyo, byggnader skakade obehagligt under ett kort ögonblick. Den typen av skalv händer ungefär var sjätte månad. Nu blev vi dock riktigt rädda med tanke

på efterskalv.

Mer skador

Den som tar sig runt i den japanska huvudstaden förstår snabbt vilka effekter ett kraftig skalv skulle få.

Enbart kollektivtrafiken, med tunnelbana, pendeltåg och bussar, transporterar mellan 20- 25 miljoner människor en vanlig arbetsdag.

Och vi vet nu dessutom att centrala Tokyo skadats mer än man först trodde. En människa har omkommit, hundratals har skadats. De flesta av dem fanns på en kollapsad gångramp, på väg in i ett varuhus.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN