Niklas Eliasson inför rätta i dag

NYHETER

"Håller du inte käft så dödar jag dig"

1 av 4
Niklas Eliasson, 24.

Han är Sveriges genom tiderna värsta våldtäktsman.

I dag ställs Niklas Eliasson, 24, öga mot öga med sina offer.

– Han tycker att det ska bli väldigt jobbigt, säger advokat Margareta Arvidsson.

Aftonbladets Martin Ekelund och Oisín Cantwell rapporterade direkt från rättegången.

Vid niotiden kallades parterna in till förhandlingarna i säkerhetssalen i Örebro tingsrätt. På gatan utanför hade polisen satt upp stora avspärrningar. Niklas Eliasson var klädd i en randig munkjacka och såg sig försiktig omkring när han kom in i salen.

Åklagare Pia Åsberg inledde med att läsa upp gärningspåståendena ur sin stämningsansökan. Den första handlar om försök till våldtäkt.

Den 3 april 2005 överföll Eliasson en ung kvinna bakifrån i Hagaparken i Örebro och försökte förgripa sig på henne. Han hotade henne med kniv, men lyckades inte fullborda brottet. Eliasson erkänner försök till våldtäkt, men nekar till att ha hotat med kniv.

Stängda dörrar

När kvinnan som överfölls av Eliasson kallades in till salen beslutade rätten att fortsätta förhandlingar bakom stängda dörrar.

I tidigare förhör med polis berättar kvinnan hur hon hade varit på fest med 5-6 tjejkompisar och sedan gått vidare till krogen. Vid halv två-tiden gick hon till en bekant och fortsatte sedan hemåt. När kvinnan gick genom Hagaparken blev hon påhoppad bakifrån. På platsen finns buskage intill gångvägen och hon märkte aldrig gärningsmannen förrän han drog ner henne på marken.

Kvinnan försökte skrika på hjälp men mannen sa åt henne att vara tyst och la sig ovanpå henne.

Han drog av hennes byxor och trosor och sa till henne ”Det här tycker du om va?”. Kvinnan försökte komma loss men mannen var för tung och höll fast hennes armar och ben.

Hela tiden kämpade hon emot och försökte kalla på hjälp – men ingen kom.

Blev skrämd

Av någon anledning blev gärningsmannen skrämd och reste sig upp och sprang iväg. Kvinnan larmade själv polisen. Patrullen som kom till platsen vittnar om hur hon var i fullkomlig chock.

Kvinnan såg aldrig mannen som överföll henne eftersom hon hade huvan på jackan uppdragen och den täckte hennes ansikte när hon låg ner på marken.

Efter överfallet har hon haft mardrömmar och panikångest. Fortfarande i dag, sex år senare, återkommer mardrömmarna om att hon blir jagad och överfallen.

När Eliasson hördes om sin inställning till brottet som han tidigare har erkänt berättade han hur han fick syn på kvinnan när hon gick på Ekersgatan i Örebro och började följa efter henne.

Cyklade efter

När hon gick in i parken bestämde han sig för att cykla ifatt henne. Han hoppade av cykeln och drog ner henne på gräsmattan.

Med hjälp av en fällkniv av märket Gerber Gator hotade han kvinnan och drog av henne kläderna. Själv säger han i förhören att det var när han fick av henne kläderna och fick syn på en binda och insåg att hon hade mens som han bestämde sig för att avbryta våldtäktsförsöket.

Han har förklarat att det var röster i huvudet som fick honom att kasta sig över kvinnan.

– Jag kände mig tvungen att göra det, på något sätt.

"Spänt"

Enligt åklagare Pia Åsberg har allt gått enligt planen.

– Ja än så länge men vi är precis bara i starten av den här förhandlingen.

Niklas Eliasson har berättat sin version om överfallet i Hagaparken men inte lämnat några nya uppgifter jämfört med vad han har sagt i förhör.

– Det känns bra att vi är igång så att det här kan få ett avslut någon gång.

Niklas Eliassons advokat Margareta Arvidsson sammanfattar den första delen av rättegången.

– Han tycker att det är jobbigt naturligtvis. Det är väldigt pressande med så mycket uppmärksamhet.

Hur gick mötet mellan Niklas och den målsägande?

– Det var inget speciellt men han tycker att det är jobbigt. Han har berättat sansat och målsägande har berättat sansat.

Hur gick förhörsdelen?

– Han berättade sansat och lugnt. Men alla detaljer är svåra att komma ihåg. Det är sex år sedan det hände.

Frågade efter cigarett

Under eftermiddagen avhandlar tingsrätten det andra överfallet från 2005 där en kvinna slogs ner och antastades i en park vid Trångkårsvägen i Örebro.

Just nu berättar kvinnan för rätten hur hon satte sig för att röka när en man kom fram till henne och frågade efter en cigarett.

I förhör har hon tidigare redogjort för hur han plötsligt bara dök upp vid bänken där hon satt och att hon direkt förstod att något inte stod rätt till.

– Hela hans uppträdande var aggressivt, sa hon då.

Kvinnan erbjöd honom halva sin cigarett och han svarade med att slå henne i ansiktet. När hon kastade till honom sitt cigarettpaket och försökte fly från platsen slog han omkull henne och kastade sig över henne.

När hon skrek låste han fast hennes armar och ben med ena armen och med den andra försökte han tysta henne. ”Håller du inte käft så dödar jag dig”, ska han ha sagt.

Men kvinnan fortsatte skrika och till sist gav han upp.

Minns inte våldtäktsförsök

Niklas Eliasson har erkänt brottet och hans DNA har hittats på cigarettfimpen. Nu får han själv berätta för rätten om överfallet.

När polisen inledde förhören var hans minnesbilder mycket vaga. Det var först när de berättade för honom som han började minnas. Men varför han attackerade kvinnan som bjöd honom på en cigarett kan han inte förklara.

– Jag vet att jag slog henne men jag vet inte varför, säger han i förhören.

Själva våldtäktsförsöket har han heller inte mycket att säga om.

– Jag vet att vi hamnade på marken och sedan såg jag billysen på bilvägen och då åkte jag därifrån.

– Vad ni förmodligen vill ha fram är att jag försökte våldta henne men det är inget jag har något minne av.