Röda korset: Folk avrättas på sjukhusen

Av: Sofi Tagesson

Publicerad:
Uppdaterad:

Uppgifter om att patienter avrättas på sjukhus i västra Libyen oroar Internationella röda korset.

Det Internationella Röda korsets talesperson, Anna Nelson, säger till BBC att de har fått oroande uppgifter från sjukhus i västra Libyen. Enligt uppgifterna avrättas patienter på sjukhusen.

– Vi har trovärdiga, men obekräftade, uppgifter om att patienter avrättas på sjukhusen. Dessutom missbrukas ambulanser, och sårade människor når inte fram till vården. Vi vill lyfta fram behovet av att sjukvårdspersonal repekteras och att de människor som är sårade och sjuka får komma fram så att de kan få vård, säger hon.

Behovet av sjukvårdsutrustning och mediciner är stort i hela Libyen, och rapporter om sinande förråd strömmar in till medierna.

Inga svenska insatser

Från svensk sida planeras ännu inga särskilda sändningar. En mindre last med mediciner har redan gått i väg, UD har en person på flygplatsen i Tripoli och sambandspersonal finns på Malta –men i övrigt väljer Sverige att avvakta.

Biståndsminister Gunilla Carlsson har i dag haft ett möte med flera biståndsorganisationer – Islamic Relief Sweden, Läkare utan gränser, Röda korset och Sida – för att få information om vilka insatser som behövs akut. Redan på fredag kommer de att ha ett nytt möte.

– Det är brist på människor som kan hjälpa skadade och sårade, och det är också svårt att få veta hur många sårade det handlar om, säger biståndsminister Gunilla Carlsson.

Stort tryck vid gränserna

Strömmen av människor som flyr från Libyen gör att trycket vid gränserna nu är extremt stort. Om det finns behov kan Sverige till exempel skicka tält till gränsområdet.

– Sverige jobbar genom de här organisationerna, och vi gör en löpande behovsbedömning, säger hon.

Ett problem är att få organisationer befann sig på plats inne i Libyen innan oroligheterna bröt ut. Detta försvårar hjälpinsatserna, eftersom organisationerna nu måste ta sig över gränsen innan de kan mobilisera sina insatser.

Publicerad: