Återförenad med sin pappa

Levde gömd utomlands i tre år – nu riskerar mamman fängelse

FÖRDES TILL SVERIGE Den åttaåriga flickan har nu kommit tillbaka från Dominikanska republiken och bor hos sin pappa i Österåker.
FÖRDES TILL SVERIGE Den åttaåriga flickan har nu kommit tillbaka från Dominikanska republiken och bor hos sin pappa i Österåker.

ÖSTERÅKER. I över tre år levde den åttaåriga flickan gömd med sin mamma i Dominikanska republiken.

Nu bor hon hos pappan – mamman riskerar fängelse, men säger:

– Jag hade inte kunnat leva med mig själv om jag gjort annorlunda.

I dag ställs mamman inför rätta misstänkt för grov egenmäktighet med barn. Enligt åtalet reste hon med dottern till Dominikanska republiken för att ”gömma och undanhålla” henne från sin pappa under lång tid.

– Det enda jag önskar är att vi ska kunna ha en kontakt. Hon har bott med mig sedan hon föddes och nu är vi helt åtskilda, säger mamman när Aftonbladet träffar henne på Österåkeranstalten.

Den 30 maj knackade polisen på dörren till lägenheten i Dominikanska republiken, en anonym tipsare hade hört av sig till polisen i Sverige. Flickan fördes till ett barnhem och mamman till polisen. På fem minuter var de tvungna att packa ihop det viktigaste.

Förlorade vårdnaden

– Det svåraste är att jag inte vet hur min dotter mår och att pappan inte låter oss ha någon kontakt. Det känns tungt att inte vara där och trösta, säger mamman.

I mars 2005, när flickan var två år gammal, anmälde mamman att hon misstänkte att pappan förgrep sig på dottern, men utredningen lades ner i två omgångar.

Eftersom mamman inte lät flickan träffa sin pappa ensam förlorade hon vårdnaden. Men när domen föll den 10 oktober 2007 hade hon redan lämnat Sverige tillsammans med sin dotter.

– Jag tänkte att jag tar en dag i sänder, men dagar blev månader och månader blev år. På slutet sa min dotter att hon ville åka till Sverige och hälsa på, men att hon inte ville flytta från Dominikanska republiken.

Gått över förväntan

När flickan träffade pappan sista gången i januari 2007 var hon fyra år och systern en liten bebis. Hennes minsta syster var inte född. Nu bor de tillsammans.

Tre blonda systrar far runt i rummet, tisslar och tasslar, leker och skrattar. Pappan säger att det har gått över förväntan.

– De har hur kul som helst, hon börjar inse att det finns en hel värld med släktingar och kompisar, säger pappan.

De har varit i kontakt med socialtjänsten och BUP och kan ta kontakt med dem om de behöver stöd. Till hösten ska flickan börja i trean i ny klass.

– Vi följer alla de råd och rekommendationer vi får. Det viktigaste nu är att de här tre tjejerna har det bra, säger pappan.

I polisförhör som hölls med flickan för en månad sedan fick hon frågan hur det kändes att flyga från Dominikanska republiken med pappan.

– Det känns bra, men jag saknar min mamma jättemycket.

Riskerar fängelse

Mamman riskerar nu fängelse i upp till fyra år.

– Jag hoppas att min dotter ska ha en bra relation med sin mamma, men först måste vi veta hur det går i rättegången för att kunna ta ställning till hur umgänget ska se ut, säger pappan.

Publisert: