SAAB-personal hemma ännu en dag

NYHETER

Produktionen har nu legat nere i drygt en vecka på grund av företagets ekonomiska problem.

SAAB:s personal får stanna hemma även i morgon.

Företagets ekonomiska problem fortsätter och produktionsstoppet har nu varat i drygt en vecka, det rapporterar SR P4 Väst.

Samtidigt beräknas företagets skulder till flera hundra miljoner.

Ett par tusen anställda sitter varje morgon stand-by och väntar på ett telefonsamtal om det blir något jobb dagen efter eller inte. I dag blev beskedet att morgondagens arbetsdag ställs in.

Även underleverantörer drabbas hårt av stilleståndet i SAAB:s produktion och flera av dem har tvingats låta delar av sin personal stanna hemma.

Vill sälja lokaler - och hyra dem

SAAB uppges nu vara mitt uppe i förhandlingar om att sälja sina lokaler för att sedan hyra in sig i desamma. Fastigheterna värderades för två år sedan till omkring 900 miljoner kronor och detta vore ett sätt för SAAB att snabbt frigöra kapital.

En sådan affär kräver dock tillåtelse från Riksgäldens medgivande eftersom fastigheterna är pantsatta som säkerhet för det lån från Europeiska Investeringsbanken, EIB som SAAB fått.

Något besked från Riksgälden har ännu inte kommit. Lars Carlström, som representerar den ryske bankmannen Vladimir Antonov med stora intressen i SAAB, säger dock till SR P4 Väst att besked om finansieringen bör komma under dagen.

Nära en kvarts miljard i skulder

SAAB hade vid en koll i förra veckan cirka 120 miljoner i skulder hos Kronofogden. Dessutom beräknar Svenåke Berglie, vd för FKG som representerar underleverantörerna, att företaget har ytterligare cirka 100 miljoner i skulder till leverantörer, både i Sverige och utomlands.

På tisdagen förföll en inbetalning till Skatteverket på 13 miljoner kronor. Enligt TT hade pengarna ännu inte kommit in på onsdagen men det tar enligt skatteverket 2-3 dagar innan pengarna syns på kontot och hittills har SAAB skött dessa inbetalningar klanderfritt.

Löner för 70 miljoner

Frågan som många anställda säkert ställer sig nu är hur det ska gå med deras löner som ska betalas ut om mindre än två veckor. Enligt Dagens Industri, som beräknat utifrån förra månadens avdragna skatt och arbetsgivaravgifter, bör summan för nettolönerna ligga på strax under 70 miljoner kronor.