Saab har gjort miljardförlust

Publicerad:
Uppdaterad:

Har i år gått back drygt 1,8 miljarder kronor

Foto: Scanpix

De som hade väntat några positiva besked i Saabägarens Swedish Automobiles uppskjutna halvårsrapport gjorde det förgäves.

De anställdas lönekuvert förblir tomma.

Och den process som facken startat går vidare mot en konkursbegäran. En sådan kommer som ett brev på posten om lönerna inte betalas.

Det finns inte tillstymmelse till någon ny finansiell lösning i halvårsrapporten, som offentliggjordes på onsdagskvällen.

– Nej. Men det är ju självklart att vi jobbar stenhårt med att hitta den finansiering som kan slå en brygga mellan nu och den dagen det kommer in pengar från Kina, säger Eric Geers, informationsdirektör på Saab i Trollhättan, till TT.

"Vänta lite till"

Det är 245 miljoner euro som Saab väntar på från sina kinesiska partners, bildistributören Pang Da och biltillverkaren Youngman.

TT: Victor Muller måste vara besviken när han inte kan leverera bättre nyheter?

– Nja, det är ju självklart att man vill komma med en nyhet, inte minst för de anställda, för leverantörer och för Saabägare. Men är man inte riktigt färdig så kan man inte göra det. Vi får vänta lite till, säger Eric Geers.

TT: Är det en europeisk bank ni pratar med?

– Jag kan inte säga något om det.

Geers har upprepat frasen hur många gånger som helst det närmaste halvåret:

– Vi måste först utbetala lönerna, det är superviktigt. Och tillsammans med leverantörer komma överens om villkoren för nya leveranser så att produktionen kan starta igen.

TT: Ni måste ha pengar till lönerna i slutet av veckan eller i vart fall i början på nästa vecka?

– Vi vet exakt vad vi måste göra. Vi känner till allt, och vi gör det så bra vi kan.

Lämnar brasklapp

Saab Automobiles vd och ordförande Victor Muller avslöjar ingenting om de senaste förhandlingarna i rapporten. Med ett försök till ett poetiskt språk pratar han om att det finns "strimmor av ljus vid horisonten".

Samtidigt konstateras i rapporten att det inte finns några garantier för att de pågående förhandlingarna kommer att bära frukt och inte heller att den nödvändiga finansieringen kommer att lyckas.

Swedish Automobile gjorde under första halvåret 2011 en förlust på 201,5 miljoner euro, motsvarande cirka 1,8 miljarder kronor. Bolaget omsatte under perioden 359 miljoner euro, cirka 3,3 miljarder kronor.

TT

Publicerad: