Ordern: Häng dig

avMartin Ekelund

NYHETER

Hustrun tvingades hoppa från balkong i snara – och blev torterad i grusgrop

Foto: Foto: PONTUS ORRE
HÄR HOTADE HAN ATT GRÄVA NER HENNE 43-åringen tog kvinnan till det här ensliga grustaget utanför Södertälje. Sedan skar han hälsenan av henne och högg henne med kniv över hela kroppen. Kvinnan tvingades be för sitt liv innan 43-åringen till slut tog henne till sjukhus – där paret uppgav att kvinnan blivit rånad.

SÖDERTÄLJE. 43-åringen skar hälsenan av sin nyblivna hustru och tvingade henne att kasta sig från balkongen med en snara runt

halsen.

Hon överlevde mirakulöst.

Då kortade han snaran och krävde att hon skulle hoppa igen.

– Det här är ett av de värsta ärenden jag har sett, säger åklagare Anna Winblad.

Foto: Paul Wallander
Kvinnan räddas – av grannens balkong (Klicka för större grafik)

Den 50-åriga kvinnan och den 43-åriga mannens förhållande är som hämtat ur en skräckfilm. I förhör berättar hon om de tortyrliknande övergrepp hon utsatts för under deras fem-sex år långa relation.

– Jag är som en marionettdocka i hans händer, säger hon i förhör.

Vid ett tillfälle för ett par år sedan försökte hon sätta stopp, och vittnade mot 43-åringen i en rättegång.

Men när han släpptes ur fängelset utsatte han henne för en fruktansvärd hämnd.

Skar av hälsenan

I mars förra året körde han sin flickvän till ett ensligt grustag utanför Södertälje. På vägen kastade han ut hennes mobil genom

rutan.

– Den behöver du inte längre, svarade han när hon frågade.

Han berättade att han tänkte tjuvkoppla en traktor och gräva ner henne. Sedan plockade han fram en filékniv, två köttknivar och ett bryne.

43-åringen skär hälsenan av sin flickvän, hugger henne över hela kroppen och säger åt henne att be för sitt liv. När hon i stället ber att få ta farväl av sina barn vägrar han.

Senare på sjukhuset förklarar de båda att hon överfallits och rånats.

Men i stället för att separera gifte paret sig efter den grova misshandeln.

Och våldet fortsatte. Vid ett tillfälle tvingade 43-åringen sin fru att köra till Statoil för att köpa en bogserlina så att han skulle kunna släpa henne efter bilen.

Iscensatte självmord

Och den 8 juni i år beslutade han sig för att avsluta sin hustrus liv.

Efter att ha krossat hennes finger med en hammare, försökt ge henne stötar från spisens elkabel och misshandlat henne med slag och sparkar, bestämmer han sig för att iscensätta ett självmord.

43-åringen tvingar upp sin hustru på balkongräcket och trär en snara tillverkad av en elsladd runt hennes hals. Sedan säger han till henne att kasta sig ut.

Varför hon lyder kan hon inte förklara.

– Det går inte att säga emot honom när han är på det humöret. Han skulle ha haft ihjäl mig i alla fall. På vilket sätt vet jag inte men han har idéer som är udda, säger hon i förhör.

Mirakulöst lyckas hon få tag i balkongräcket och med foten på grannens räcke tar hon sig ut snaran.

Maken drar upp henne, bara för att säga åt henne att korta sladden och hoppa igen. Men flera grannar har upptäckt paret och larmat polisen som griper 43-åringen.

Domen: 6,5 års fängelse

I förhör nekar mannen till alla anklagelser och hävdar att kvinnan ville ta sitt eget liv.

Södertälje tingsrätt dömer honom till 6 år och 6 månaders fängelse för bland annat försök till mord, grov misshandel och en rad trafikbrott.

– Han förnekar och jag har inte fått något motiv av honom. Men han har en viss alkoholproblematik och har svårt att hantera

aggressioner, säger åklagare Anna Winblad.