Den nya arabvärlden

Gaddafi övergiven av familjen – de flydde till Algeriet

Av: 

Victor Stenquist

Anna Alexandersson

NYHETER

Muammar Gaddafi blir allt mer ensam.

Delar ur familjen ska ha övergivit honom – och flytt till Algeriet.

Samtidigt sägs sonen Khamis ha dödats av rebeller.

En kolonn med bepansrade Mercedes siktades när den korsade gränsen från Libyen till Algeriet, rapporterade den egyptiska nyhetsbyrån Mena i lördags.

Rykten om flykt

Då gick det inte att bekräfta det men ryktet spreds om att det kunde vara Muammar Gaddafi som lämnat landet. En citerad rebellkälla spekulerade i om det var högt uppsatta personer i regimen eller om det var Gaddafi själv och hans söner som lämnade landet.

Gaddafi kvar i Tripoli?

Gaddafis talesman Musa Ibrahim uppgav däremot att han hade träffat den forne diktatorn i Tripoli i helgen.

Gaddafi och hans två söner Saadi och Saif al-Islam ska nu ha flytt till staden Bani Walid söder om Tripoli, enligt den italienska nyhetsbyrån Ansa som på måndagen citerade "trovärdiga libyska diplomatkällor".

Gaddafis fru, två av hans söner och dottern tog sig in i Algeriet på måndagsmorgonen, enligt uttalandet från Algeriets utrikesdepartement som publicerades av nyhetsbyrån APS.

Sönerna ska vara Hannibal och Mohammed. Uttalandet sade ingenting om Gaddafi själv.

Rebellrådet: Lämna ut dem

En talesman för Nationella övergångsrådet (NTC) har kommenterat nyheten om familjens flykt – som släppte när strider rasar på två sidor om Gaddafis hemstad Sirte. Om det är sant att Gaddafis familj finns i Algeriet "kommer vi kräva att Algeriet överlämnar dem till Libyen för att ställas inför rätta", sa Ahmed Jibril, närmaste man till rebellrådets högsta chef Mustafa Abdul-Jalil.

Algeriet har informerat FN och rebellernas övergångsråd om att delar av Gaddafis familj befinner sig i landet, uppger TT.

Två söner dödade

Gaddafi är allt mer trängd – och allt mer ensam. Hans son Saif Al-arab och tre barnbarn dödades i maj i ett flyganfall. Det bekräftades då av regimen och på begravningen deltog bröderna Saif al-Islam och Hannibal.

Vid flera tillfällen har det också rapporterats att Gaddafis son Khamis, som fört befäl över elitstyrkan 32:a brigaden dödats i strid. Han har sedan dykt upp igen – bland annat häromveckan på statlig television. I dag kom nya uppgifter om att Khamis dödats av rebeller, rapporterar Sky News.

Khamis har "nästan säkert" blivit dödad på sin väg från Tripoli till Bani Walid, rapporterade italienska ANSA.

ANNONS

20% på solskydd från ACO Sun - solsäkert för hela familjen!

Extern länk från ACO Sun

Köp här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Den nya arabvärlden

ÄMNEN I ARTIKELN

Den nya arabvärlden

Libyen