”Kriminella ska inte vårda unga på glid”

avMartin Ekelund

Ministern: Vi måste skärpa kontrollen

Foto: Foto: STEFAN JERREVÅNG
”Fruktansvärt upprörande” Barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) reagerade starkt på Aftonbladets avslöjande att Hells Angels-medlemmar har drivit familjehem.

Barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) upprörs av Aftonbladets granskning om grovt kriminella som driver familjehem.

Nu riktar hon kritik mot landets kommuner.

– Sådant här sker när det är bristande prövning när ett familjehem ska anlitas.

Mille Markovic.

Aftonbladet har i en granskning visat hur Hells Angels-medlemmar och gangstern Mille Markovic anlitades som värdfamiljer för att ta hand om missbrukare, kriminella och unga på glid. Flera miljoner av skattebetalarnas pengar betalades under flera år ut i ersättning.

Lämnades utanför ny lag

– Det är naturligtvis fruktansvärt upprörande att den som själv är kriminell kan få samhällets godkännande att ta hand om ungdomar med särskilda behov, säger Maria Larsson, barn- och äldreminister.

Den 1 januari förra året skärpte regeringen tillsynen av så kallade HVB-hem och ungdomshem och gjorde Socialstyrelsen ansvarig, men familjehemmen lämnades utanför den nya lagen.

Det krävs heller inget tillstånd för att driva familjehem. Och kontrollen av att allt fungerar hos värdfamiljen ska kommunerna klara av själva. I mindre kommuner innebär det att samma socialsekreterare som beslutar om placeringen också kan sköta tillsynen och vara kontaktperson för den som placerats.

Upprepad kritik

Varför finns inte en opartisk instans som granskar familjehemmen?

– Kommunen driver inte själv familjehem, i så fall hade man kunnat ifrågasätta om det var opartiskt. Kommunen granskar alltså inte sin egen verksamhet utan de familjehem som man anlitar.

Kritiken av tillsynen av familjehem har upprepats sedan början av 1990-talet. Och flera skandaler har avslöjats.

När sker en förändring?

– Min uppmaning till kommunerna är att skärpa både kontrollerna inför en placering och tillsynen efter att en placering har skett, säger Maria Larsson.