”Jag tänkte på att ta mitt liv”

Fettdoktorn Annika Dahlqvist knäckt av kritiken

Fettdoktorn Annika Dahlqvist mådde så dåligt av att få utmärkelsen ”Årets förvillare” att hon tänkte ta sitt liv.

– Jag blev helt knäckt. Jag kände att livet var för jobbigt för att orka leva.

KNÄCKT AV UTNÄMNINGEN LCHF-gurun Annika Dahlqvist, 62, kände sig helt tillintetgjord sedan hon utnämnts till Årets förvillare 2009. ”Jag har kunnat gå vidare tack vare stödet från familjen”, säger hon.
KNÄCKT AV UTNÄMNINGEN LCHF-gurun Annika Dahlqvist, 62, kände sig helt tillintetgjord sedan hon utnämnts till Årets förvillare 2009. ”Jag har kunnat gå vidare tack vare stödet från familjen”, säger hon.

Allmänläkaren Annika Dahlqvist, 62, blev rikskändis när hon 2005 började förespråka den kontroversiella LCHF-dieten som metod för viktminskning. Hennes utspel vållade debatt, eftersom den feta men kolhydratfattiga kosten strider mot de flesta nu gällande rekommendationer.

Ännu större uppståndelse väckte hennes uttalanden under massvaccinationen mot svininfluensan. Hon vägrade ta vaccinet – och menade att dieten gav tillräckligt skydd:

– Vi som äter LCHF får inga infektionssjukdomar, sa hon till Aftonbladet.

Årets förvillare

Det och flera liknande utspel från Annika Dahlqvist fick föreningen Vetenskap och folkbildning att utse henne till ”Årets förvillare” 2009 – för att hon ”uttalat sig på ett särskilt ovederhäftigt sätt om kopplingen mellan kost och sjukdom” och att hon ”varnat för vaccination mot svininfluensa och i stället förespråkat en omläggning av kosten”.

”Blev dödsstöten”

Annika Dahlqvist knäcktes fullständigt av utmärkelsen.

– Det var illa nog med mediedrevet under hösten, men utnämningen blev dödsstöten mot mig, privat, yrkesmässigt och ekonomiskt, säger hon.

Ett tag funderade hon på självmord:

– Det finns många som tagit sina liv för mindre saker än detta. Stundtals kände jag att livet var så jobbigt att det inte var värt att leva längre. Det var inte så att jag planlade något, men jag måste nog säga att jag tänkte allvarligt på det.

Nu har Annika Dahlqvist skrivit ett öppet brev där hon vädjar om att utmärkelsen ska upphävas.

”Ren mobbning”

– Det de håller på med är ren mobbning. Jag har blivit svartlistad av landstinget i Västernorrland och har inte kunnat fortsätta jobba som läkare. Jag känner att den här utnämningen förföljer mig. Den hindrar mig från att söka ett nytt jobb.

Hanno Essén, docent

i teoretisk fysik på KTH

i Stockholm, är ordförande för Vetenskap och folkbildning. Hon låter sig inte påverkas:

– Nej, vi har inte övervägt att dra tillbaka utnämningen. Vi tycker att hon har fel, det är inte mer än så. Ger man sig in den offentliga debatten på det sätt som hon har gjort får man tåla sånt här.

Fredrik Rundkvist

Publisert: