Oppositionen har intagit Ajdabiya

Aftonbladets Erik Wiman och Jerker Ivarsson är enda svenska nyhetsteam på plats i den befriade staden

Den libyska oppositionen har vunnit i Ajdabiya. Tidigt i dag föll Gaddafis sista utposter i staden – och Aftonbladet var bara några timmar senare på plats.

– Det är stor glädje och lättnad i staden. Striderna har varit extremt hårda här, säger Aftonbladets reporter Erik Wiman.

Uppbackade av den internationella koalitionens stridsflyg lyckades oppositionsstyrkorna få den Gaddafitrogna armén att dra sig tillbaka från staden. De sista utposterna föll tidigt i dag och efteråt firade invånarna.

– Folk åker runt och tutar med bilarna, man skjuter i luften och jag såg en man som tvättade sina fötter med Gaddafis gröna flagga. En extrem förolämpning mot diktatorn, säger Erik Wiman.

Nya gravar på rad

Samtidigt har striderna som härjat lämnat djupa spår i samhället. Stadens sjukhus har utrymts och dess sönderskjutna fasad vittnar om våldsamheterna som plågat invånarna i Ajdabiya de senaste veckorna.

En bit bort ligger nya gravarna på rad. Bilder på de avlidna sitter uppsatta och människor söker bland porträtten för att kanske finna försvunna anhöriga.

Ajdabiyabon Nabil Saleh har en son som försvann för tio dagar sedan. När han ringde till sonens mobil svarade en okänd röst att sonen tagit till fånga för att ha spridit falsk propaganda.

– Vi kommer behålla honom sa de, säger Nabil Saleh och berättar att han därefter inte hört någonting från sonen.

En ung advokat berättar att hans familj suttit inne i sitt hus de senaste tio dagarna. De har inte vågat gå ut, kraftig artillerield har dundrat hela nätterna.

Kan få vapen

Ajdabiya är en viktig oljestad och segern över Gaddafis styrkor i staden anses strategiskt mycket viktig. Den Nato-ledda koalitionen överväger nu att förse Libyens opposition med vapen. Framförallt Frankrike är, enligt The Washington Post, pådrivande i frågan.

Även Obama-administrationen anser att FN-resolutionen möjliggör sådana åtgärder. Enligt USA:s nyligen återkallade Libyen-ambassadör, Gene Cretz, för Obama-administrationens tjänstemän "hela registret" av diskussioner om vilka åtgärder som ska vidtas för att hjälpa oppositionen i Libyen.

Våldsamt i Misrata

Samtidigt fortsätter flygbombningarna mot Gaddafis militär.

Tidigt på lördagsmorgonen ekade tre starka smällar i Tripoli. Kort därefter brann en radaranläggning i stadens utkant.

Gaddafis styrkor utsatte i går kväll staden Misrata för artilleribeskjutning. En kvinna och hennes fem barn dödades, säger ett ögonvittne till AFP.

Publisert: