”Kvinnorna är lättade”

Foto: AFP
”Rent nonsens” Advokat Claes Borgström säger att de skäl som Julian Assanges advokater lagt fram är ”ett flertal helt meningslösa argument”.

avCarina Bergfeldt

NYHETER

De två kvinnor som ska ha utsatts för sexbrott av Assange är lättade efter beslutet att Julian Assange ska utlämnas till Sverige, enligt deras advokat Claes Borgström till Aftonbladet.

Han tillägger att processen börjar likna en fars.

– Assange och hans advokater har påstått allt möjligt dumt. Jag frågar mig vad de håller på med.

Claes Borgström.

När Aftonbladet pratar med advokaten är han nöjd med High Courts beslut, men inte förvånad.

– Det var väntat, eftersom den europeiska arresteringsordern är väldigt tydlig. Julian Assange är häktad av Svea hovrätt misstänkt för fyra brott, däribland våldtäkt och ska överlämnas hit, säger Claes Borgström.

”Lång påfrestning”

När han fick beskedet kontaktade han de båda kvinnorna.

– De är lättade över beslutet och börjar väl så smått se ett slut, vilket de ser fram emot. Det har varit en mycket lång påfrestning för dem, det här är brott som inträffade i augusti förra året, säger han.

”Rent nonsens”

Claes Borgström säger till Aftonbladet att han inte kan förstå varför Assange fortsätter att överklaga, då han menar att en överlämning till Sverige är oundviklig.

– Jag har frågat mig själv flera gånger vad de håller på med. Han, eller hans advokater, har lagt fram ett flertal helt meningslösa argument, rent nosens, säger han.

I en tidigare överklagan hade Assange flera punkter som han listade, bland annat att överåklagaren Marianne Ny skulle vara något liknande en manshatare.

– De har påstått allt möjligt dumt. Det om Marianne Ny, mig har de påstått annat om, och sedan hela det här att det skulle vara CIA som ligger bakom, säger Claes Borgström.

Fyra argument

Nu, i High Court, hade Julian Assange och hans advokater framfört fyra argument mot en utlämning.

1. Att den europeiska arresteringsordern inte var giltig eftersom den utfärdats av en åklagare och inte en domstol.

Det avfärdade den brittiska domstolen som anser att ordern har granskats av oberoende rättsliga instanser i Sverige.

2. Att de brott han anklagas för i Sverige inte skulle hålla för rättslig prövning i England och att det skulle krävas dubbel straffbarhet. Även detta avfärdar domstolen och skriver att våldtäkt är ett brott som inte kräver dubbel straffbarhet.

3. Assange ifrågasatte också huruvida arresteringsordern ens var giltig då han inte åtalats i Sverige utan bara efterlysts för förhör. Domstolen avvisade detta med hänvisning till att Assange hade åtalats ifall han hade gjort samma sak i England.

4. Slutligen hävdade Assange att arresteringsordern var oproportionerlig. Även det avvisade domstolen.

– Det känns helt enkelt som att han griper efter varenda hårstrå som finns, säger Claes Borgström.

När tror du att Julian Assange är i Sverige?

– Det beror på om Supreme Court tar upp fallet. Tidigt nästa år skulle jag tro, men möjligtvis redan i slutet av det här året. Det är väldigt svårt att upphäva en europeisk arresteringsorder.