C litar minst på alliansen

avEsbjörn Sandin

Publicerad:
Uppdaterad:

Centerväljare minst positiva till alliansen – M och FP tycker bäst om blockpolitiken

1 av 2

Blockpolitiken är här för att stanna.

Men centerpartister litar minst på allianssamarbetet, visar Aftonbladets Sifomätning.

– Det har kostat, och vi är faktiskt ett mittenparti, säger Pär Schöldberg, distriktsordförande i Kronoberg.

Stig Björn Ljunggren.

Allianssamarbetet ifrågasätts allt kraftigare, men ännu står blockpolitiken stark.

Störst är stödet bland kvinnor, lägst är det bland äldre män, visar Aftonbladets nya Sifo-undersökning. På den borgerliga sidan är stödet solitt.

– M- och FP-väljare är mest entusiastiska. Och regeringen agerar mer och mer som ett parti, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsmätningar.

Småpartierna förlorar

Bland annat därför gror nu missnöjet i alliansens småpartier.

– Det har kostat. De små partierna tjänar inte på samarbetet. För att ha en fungerande allians måste alla vinna på det, säger Pär Schöldberg, distriktsordförande för Centern i Kronoberg.

Han vänder sig mot alltför stark blockbildning och understryker att Centern måste profilera sig mycket tydligare om alliansen ska överleva.

– I min värld ska vi finnas i den politiska mittfåran, vara ett parti för hela Sverige. Vi kan inte låsa oss. Vi har inte kommit fram med vårt sociala engagemang. Men har vi idéer måste vi stå upp för dem.

I skuggan av M

Även Svend Dahl, statsvetare vid Stockholms universitet, tycker att regeringens blockpolitik haltar – och att de mindre partiernas värde har devalverats.

– De har hamnat väldigt mycket i skuggan av Moderaterna. Så till den grad att väljare frågar sig varför man ska rösta på dem, säger han.

Därmed finns en risk att småpartierna slår bakut, tror Dahl.

– Det är väldigt lätt att skylla på allianssamarbetet. Men problemen är mer djupgående, det handlar om en ideologisk kris. Det kan vara så att man faktiskt inte står för någonting.

MP största hotet

Men snarare än att KD och C tröttnar på Moderaterna och Folkpartiet – vars väljare är mest entusiastiska över blockpolitiken – tror S-märkte statsvetaren Stig Björn Ljunggren att det är Miljöpartiet som kan stjälpa alliansbygget.

– Om Moderaterna börjar agera mer självständigt och MP möter M:s lockrop kan det hota de borgerliga småpartierna. För frågan är vart de ska ta vägen utan alliansen, säger han.

Sifo-undersökningen utfördes genom telefonintervjuer den 6 juli med ett riksrepresentativt urval av 1 000 personer.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM