Här är Sveriges första bot – för nedskräpning

Här är första nedskräpningsboten

avAnna Alexandersson

NYHETER

Här är Sveriges första nedskräpningsbot.

En polisman i Lidköping drog upp blocket snabbast.

Benjamin sparkade på en flaska på torget – tvingas böta 800 kronor.

Kungsträdgården i Stockholm ser efter helgnätter ut som en avfallsstation och lockar till sig råttor. Jönköpings kommun har haft kampanj mot nedskräpning efter att ha kallats Lortstaden.

Nu har den slitna sloganen Håll Sverige rent fått nya väktare. Poliser över hela landet deltar i jakten på nedskräpare och ska bötfälla de som sprider engångsgrillar, flaskor och ölburkar omkring sig.

”En bra lag”

– Det är en bra lag för det ligger ganska mycket skit på gatorna men det är tråkigt att få böter. Jag kommer aldrig göra om det, säger Benjamin.

Först ut att dra upp bötesblocket var en polisman i Lidköping. Den nya lagen mot nedskräpning hade varit i kraft mindre än ett dygn när han bötfällde Benjamin som lirade boll med en flaska utanför ett uteställe.

– Han har sparkat på en glasflaska så det har spridits glaskross ut över vägen. Det var på Gamla Stadens torg i Lidköping några minuter före midnatt. Polismannen såg mannen göra det, säger Anders Wedebrand, operativ chef i Västra Skaraborg vid Västra Götalandspolisen.

Lagen mot mindre nedskärpning trädde i kraft den 10 juli i år. Lidköpingspolisen tog i med hårdhandskarna direkt – medan kollegorna i andra distrikt för resonemang om att det är bättre att fria än fälla.

”Ska hinna vänja sig”

– Jag kan nöja mig med att säga till och ge en varning och det är ofta så man gör när man får en ny lag. Folk ska hinna vänja sig, säger Göran Billberg, inspektör vid Malmöpolisen.

Anders Wedebrand säger att han inte har fått "direktiv" om att Lidköpingspolisen ska ta det lite lugnt med rapporteringsplikten i starten. Han påpekar också att Benjamin erkände på plats – och då är det bara att göra bot 910 A.

– Det var väldigt dumt gjort – men kul att vara först, säger Benjamin.