Silvia stukade foten i New York

NYHETER

Drottningen ramlade i möte med fotograf: Det är djupt beklagligt

1 av 2 | Foto: TOG EMOT PRIS Trots den olyckliga fotskadan strålade drottning Silvia när hon i går tog emot ett pris för sina insatser med att hjälpa utsatta barn.

Drottningen har stukat foten i New York.

Olyckan inträffade i samband med att Silvia fotograferades av Aftonbladet.

– Jag beklagar djupt det inträffade, säger Aftonbladets chefredaktör Jan Helin.

Just nu befinner sig Silvia i New York. Drottningen  var på ett strålande humör när hon i går mottog ett pris för sitt långa arbete med att hjälpa utsatta barn.

Dagen före inträffade dock en incident som ledde till att drottningen stukade foten. Silvia och prinsessan Madeleine var i klädaffären Beretta på Madison Avenue på Manhattan.

Gick hastigt

Aftonbladets reporter och en inhyrd frilansfotograf var på plats på trottoaren utanför affären.

– Drottningen och prinsessan var inne i affären med sitt sällskap. Utanför entrédörren var det en fotograf som de träffat på tidigare. Och de ville inte bli fotograferade så båda gick ut genom en sidodörr till entrédörren. Drottningen gick hastigt till den parkerade bilen och sedan föll hon och skadade foten när hon försökte undkomma fotografen, säger Bertil Ternert, hovets informationschef.

”Blir diskussion”

Drottningen snubblade över några sopsäckar på väg in i bilen.

– Vi ser mycket allvarligt på incidenten. Jag beklagar djupt det inträffade. Vi utreder nu i detalj vad som hänt. Detta kommer att föranleda en diskussion om hur vi bevakar kungafamiljen. Vi har naturligtvis ett ansvar också för hur de frilansfotografer vi anlitar uppträder, säger Aftonbladets chefredaktör Jan Helin.

Har fotografen uppträtt olämpligt?

– Å ena sidan är det en normal situa­tion att en fotograf står på allmän plats på en trottoar och vill ta en bild på drottningen när hon är på resa och har offentliga uppdrag, å andra sidan har något hänt här som gjort att drottningen känt obehag och velat undvika fotografen. Jag måste ta reda på exakt vad och därefter ta beslut om vi har skäl att ändra på något i våra rutiner vad gäller bevakningen av kungafamiljen, säger Jan Helin.

Gjorde illa handen

Silvia stukade foten och skadade även sin hand lindrigt när hon föll.  

Men drottningen kunde dock närvara på gårdagens prisceremoni.     

– Det var en olycklig situation att drottningen föll när hon försökte undvika fotografen. Men drottningen kommer att fullfölja sitt uppdrag och ta emot priset för sitt arbete med Childhood Foundation, säger Bertil Ternert.